Zjedź z trasy i coś zjedz...


 
 
Czy to mały czy średni biznes, czy turysta, czy rodzina z dzieckiem, podróżując po naszym kraju w celach rozmaitych, wszyscy gdzieś po drodze się zatrzymują. A to zatankować, a to na siusiu, a to coś zjeść. Infrastrukturę drogową jaką mamy każdy widzi, spuśćmy na to zasłonę milczenia.. Problem w tym, że taki stan powoduje, że niestety trasa z jednego krańca Polski na drugi zajmuje wieki. Zdążymy zgłodnieć. Czasy kiedy woziliśmy kanapki w papierze śniadaniowym, bo innej alternatywy nie było a jeść trzeba, jednak mamy za sobą. Kierowcy i ich pasażerowie otrzymali możliwość stołowania się w barach i restauracjach przy trasach i stacjach benzynowych. Zawsze to wygodniej: smaczne jedzenie przygotowane na miejscu więc świeże, przy okazji zatankujemy, potrzeby rozmaite załatwimy w cywilizowanych warunkach, odpoczniemy trochę od widoku dziurawego asfaltu a po jedzeniu weźmiemy kawę na wynos z kącika kawowego. I to wszystko za jednym postojem. Bajka. No właśnie, do rzeczywistości jednak trochę jeszcze daleko.

O ile stacje benzynowe (w tym dawny CPN) w miarę sprawnie ubrały się w szaty rozmaitych globalnych sieci paliwowych, o tyle restauracje przy trasach wciąż się wahają i poza wszechobecną międzynarodową siecią hamburgerową nie mamy zbyt dużego wyboru. Swego czasu pojawiło się kilka restauracji sieci Leśne Runo, ale ich rozwój się zatrzymał. Jako alternatywa pozostają więc jedynie rozsiane po całym kraju przaśne karczmy kryte strzechą i niewielkie, źle klimatyzowane bary prowadzone z reguły przez właścicieli stacji benzynowych. Oczywiście z pomocą idą koncerny paliwowe, które poszerzają wachlarz swoich usług i oferują kąciki gastronomiczne w obrębie samej stacji. Nie każdy jednak chce zajadać mrożone kanapki i nudne hot-dogi nawet jeśli pokusą jest krótki czas ich przygotowania. Wielu z nas chce po prostu wpaść po drodze do czystej, klimatyzowanej restauracji, gdzie szybko i sprawnie zostanie obsłużony, zje normalną jajecznicę z bułką, zupę albo drugie danie i pojedzie dalej. No ale musi mieć pewność, że to bezpieczna restauracja tzn. że przestrzegane są tam zasady HACCP i to realnie a nie jak wpada SANEPID, że produkty z których przygotowywane są dania są świeże, że obsługa miła i sprawna, że ceny niewygórowane, że zarówno na zapleczu jak i w toaletach jest czysto i nie strach dotknąć klamki. Truizmy, a jednak niewiele takich miejsc w Polsce przychodzi mi do głowy a przemierzam nasz ukochany kraj wzdłuż i wszerz nakręcając tysiące kilometrów.

Żeby dolać oliwy do ognia, dodam, że Polacy mają coraz większe wymagania jeśli chodzi o takiej miejsca a mianowicie: biznesmeni oczekują, że będą mogli otworzyć laptopa i zaszyć się na chwilę w odosobnionym miejscu, zagłębić w swoje biznesowe sprawy i wykonać kilka telefonów, a prądu im nie zabraknie, żeby podładować komórkę; rodziny oczekują, że dziecko primo zje posiłek specjalnie dla dziecka przygotowany, wybrany z karty menu dziecięcego, secundo oczekując na jedzenie pobawi się w kąciku dla dzieci, do którego zaprasza Kubuś i Tygrysek, gdzie klocki, tablica do pisania i kolorowanki; goście indywidualni będą mogli skorzystać bezpłatnie z Internetu przy specjalnym stanowisku komputerowym.

Takie miejsce może sam stworzyć właściciel restauracji. Jeśli jednak nie potrafi i nie wie jak zrobić, żeby było dobrze, może skorzystać z know-how nowej sieci franczyzowej ComfortRestaurant, która tego typu obiekty zaczęła otwierać w różnych rejonach kraju.

Co wyróżnia ComfortRestaurant wśród innych restauracji?

  • Specjalnie opracowane i dobrane menu z możliwością wprowadzenia dań charakterystycznych dla regionu
  • Dobrze wyszkolony personel zarówno pod względem obsługi klienta jak i sprzedażowym
  • Wydzielony kącik biznesowy z możliwością pracy na laptopie oraz dostępem do Internetu
  • Wydzielony kącik dla dzieci ze specjalną ścianą – tablicą do rysowania oraz krzesełkami-huśtawkami.
  • Menu dla dzieci
  • Ergonomiczna sala konsumpcyjna o estetycznym wyglądzie
  • Czystość zarówno w części restauracyjnej jak i łazienkach ogólnodostępnych

Potrawy charakterystyczne dla sieci to:

  • Jajecznica na pomidorach - jajecznica z 3 jajek mieszana na duszonych pomidorach, podawana z świeżym pieczywem masłem i sałatą
  • Żurek po chłopsku - tradycyjny na zakwasie, z tłuczonymi ziemniakami i wkładką
  • Sałata z kurczakiem - bukiet sałat z grillowaną piersią z kurczaka, pomidory, oliwki, ogórek
  • Pierś z kurczaka po bawarsku z boczkiem - pierś z kurczaka faszerowana boczkiem w chrupiącej panierce, serwowana z sałatka szwedzką i ugotowanymi ziemniakami
  • Schabowy z pieczarkami - klasyczny schabowy, podawany z duszonymi pieczarkami zapiekany serem żółtym
  • Karkówka szefa kuchni - sznycel z karkówki podawany z duszonymi warzywami, tak jak Szef lubi w towarzystwie ziemniaczków i sałatką szwedzką
  • Łosoś z grilla - grillowany kawałek łososia z masłem czosnkowym, serwowany z frytkami i sałatką sezonową
  • Penne z suszonymi pomidorami i rukolą - makaron penne w sosie śmietanowym, z suszonych pomidorów i rukoli
  • Pierogi – pyszne, domowe pierogi z mięsem, kapustą i grzybami oraz ruskie

Jakie korzyści płyną z przystąpienia do sieci ComfortRestaurant? Zasadniczą korzyścią jest zwiększenie liczby Gości w restauracji dzięki: szerokiej promocji restauracji, sprawnej przeszkolonej obsłudze, smacznej kuchni, sprawdzonym standardom obowiązującym w restauracji, przyjaznemu otoczeniu i wygodzie Gości.

Ponadto:

  • Korzystanie z profesjonalnego sprzętu oraz systemu informatycznego wspomagającego zarządzanie  restauracją.
  • Utrzymywanie najwyższej jakości obsługi dzięki szkoleniom personelu oraz kadry zarządzającej:

               a.       Szkolenia sprzedażowe
               b.       Szkolenia z obsługi Gościa
               c.       Szkolenia branżowe
               d.       Szkolenia z obsługi systemu informatycznego
               e.       Szkolenie z wprowadzenia menu ComfortRestaurant

  • Sprawdzeni dostawcy specjalizujący się w obsłudze branży HORECA        

               a.       korzystne rabaty
               b.       specjalna obsługa i przedłużony okres gwarancji
               c.       offset dla każdej restauracji

  • Standardy gastronomii – profesjonalna Księga Standardów Gastronomicznych stworzona przez doświadczoną w branży HORECA firmę doradczą
  • Bezpłatny audyt firmy VOIGT specjalizującej się w zakresie utrzymania czystości, opracowanie planu sprzątania oraz zasad HACCP
  • Bezpłatny audyt firmy doradczej wyspecjalizowanej w branży gastronomicznej
  • Bezpłatne audyty dostawców np. sprzęt gastronomiczny, itp.
  • Akcje marketingowe promujące sieć oraz obiekt należący do sieci – opracowanie indywidualnego planu marketingowego.

Cóż, właścicieli istniejących restauracji przy trasach zapraszam do współpracy, zaś wszystkim podróżującym po naszych polskich drogach, wypada mi życzyć komfortu podczas postojów, no i smacznego!

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.