III Konkurs Deserów Polskich o "Złoty Wałek" rozstrzygniety


22 października 2004 r. podczas Targów Gastro Invest Hotel w Poznaniu odbył się III Konkurs Deserów Polskich o "Złoty Wałek" zorganizowany jak zwykle przez Bożenę Sikoń i Janusza Profusa.

W tym roku w konkursie finałowym uczestniczyli:

  • Tomasz Bednarski z Hotelu Petropol z Płocka
  • Maciej Kałdon z Cukierni Adama Sowy z Bydgoszczy
  • Maciej Pięta z Cukierni Kachlickiego z Grodziska Wielkopolskiego
  • Andrzej Tinel z Hotelu Noma Residence z Promnic

Zadaniem uczestników było przygotowanie w przeciągu 1,5 godziny sześciu deserów na bazie polskich owoców.

Przygotowane desery oceniali jurorzy w składzie:

  • Bożena Sikoń - Szef Pracowni Cukierniczej Hotelu Jan III Sobieski, Warszawa
  • Janusz Profus - Stylista Czekolady CadburryWedel
  • Paweł Mieszała - Mistrz Cukierniczy, Przedstawiciel Handlowy firmy Zeelandia
  • Jarosław Konrady - Szef Pracowni Cukierniczej Hotelu Mercure, Poznań
  • Aldona Witak - Redaktor Naczelna "Food Service"


Wyniki konkursu zostały ogłoszone na specjalnej gali w dniu 29 października w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, sponsorowanej przez Nestle.

I miejsce

Maciej Kałdon z Cukierni Adama Sowy z Bydgoszczy

II miejsce

Maciej Pięta z Cukierni Kachlickiego z Grodziska Wielkopolskiego


III miejsce

Andrzej Tinel z Hotelu Noma Residence z Promnic

IV miejsce

Tomasz Bednarski z Hotelu Petropol z Płocka

Głównymi Sponsorami Konkursu o "Złoty Wałek" byli:

  • Kitchen Aid
  • Cadburry Wedel
  • Zeelandia
Sponsorami Konkursów Kulinarnych na Targach były firmy:

NestleMT PoznańTanakeBonduelle
FagorEliteEcolabRetigo
NorgeWyborowaWinterhalterVivamix
StöverDora MetalLufthansaPanaGastro

My dodatkowo polecamy produkty firm:

Cheman - producent odzieży gastronomicznej wykonujący hafty komputerowe zgodnie z życzeniem klienta
www.cheman.prv.pl

Inter Europol - pierwsza piekarnia szwajcarska na polskim rynku oferująca pieczywo tradycyjne, szwajcarskie, francuskie oraz duńskie
www.intereuropol.pl

Łukta - mleczarnia ekologiczna specjalizująca się głównie w produkcji galanterii mlecznej, swoje krowy znają po imieniu
www.ekolukta.pl

Retigo - firma oferująca swoim klientom kompleksowe rozwiązania nowoczesnej gastronomii, producent pieców konwekcyjno - parowych
www.retigo.cz

Stalgast - firma obejmująca swoją ofertą kompleksowe wyposażenie gastronomii
www.stalgast.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.