LOKALIZACJA
OBIEKTY
WOJEWODZTWA
V Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej
| ||||||||||||||||||||||||
16 stycznia 2005 r. w warszawskim hotelu Marriott
odbyła się V edycja konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej "Arte Culinaria Italiana", którego organizatorem był Giancarlo Russo - właściciel Restauracji "Giancarlo" w Warszawie. Współorganizatorami konkursu było Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni reprezentowane przez Prezesa Grzegorza Kazubskiego oraz Andrzej Bryk - Szef kuchni executive w hotelu Marriott.
Celem konkursu było pokazanie zawodowego profesjonalizmu oraz kreatywności w przygotowywaniu potraw kuchni włoskiej, jak również pogłębianie wiedzy na temat znajomości włoskich produktów i utożsamianie ich z konkretną firmą lub producentem. Konkurs miał służyć również promocji obiektów hotelarsko - gastronomicznych związanych z kulturą włoską i prezentujących w swoich restauracjach dania kuchni włoskiej oraz włoskie wina.
Zwycięzcy konkursu:
I Miejsce | - Hotel Haffner – Sopot - 1146 pkt |
Łukasz Szczepaniak, Daniel Burandt
II Miejsce | - Giancarlo Ristorante Italiano - Warszawa - 1062 pkt |
Adam Przybysz, Marcin Czekalewski
III Miejsce | - Młodzieżowa reprezentacja OSSKiC - Warszawa - 1055 pkt |
Łukasz Wojnarowicz, Piotr Przysłupski
Nagrody:
I miejsce
- Złoty medal - Sponsor G.R.G. Giancarlo Russo
- tygodniowy wyjazd do Włoch – przelot samolotem, nocleg, wyżywienie – sponsor Istituto Enologico Italiano
- 3 l butelka Martini – sponsor Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.
II miejsce
- Srebrny medal – Sponsor G.R.G. Giancarlo Russo
- 2 blendery firmy KitchenAid – sponsor Vivamix - nagrody wręczała Pani Krystyna Radzikowska
- 3 l butelka Martini – sponsor Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.
III miejsce
- Srebrny medal – Sponsor G.R.G. Giancarlo Russo
- ekspres do kawy – Nestle Polska S.A. Oddzial Nespresso
- 3 l butelka Martini – sponsor Bacardi-Martini Polska Sp. z o.o.
Nagroda jury publiczności – sprzęt kuchenny firmy Smeg sponsorowany przez Dom Bianco trafiła do Sebastiana Humskiego i Michała Tuckiego ze Starej Karczmy w Szczyrku.
W konkursie ponadto uczestniczyli:
- Hotel Bakata – Gromada - Warszawa - 957 pkt
Dariusz Rembelski, Robert Nosarzewski
- Hotel Hyatt – Warszawa - 851 pkt
Adam Szczekura, Grzegorz Odolak
- Restauracja Dolce Vita – Bydgoszcz - 854 pkt
Marcin Szukaj
- Hotele&Rekreacja Rivendel Sp. z o.o. – Szczawno Zdrój - 745 pkt
Teresa Ciołek, Mirosław Sipa
- Compagnia del Sole – Warszawa - 770 pkt
Łukasz Piliszek, Rafał Żelichowski
- Best Western Hotel Mazurkas – Ozarów Mazowiecki
Artur Pijanowski, Przemysław Gajewski
- Restauracja Bordo – Warszawa
Marcin Piotrowski, Marta Migda
- Hotel Westin – Warszawa - 855 pkt
Rafał Kwietniewski, Tomasz Wardak
- Stara Karczma – Szczyrk - 870 pkt
Sebastian Humski, Michał Tucki
- Młodzieżowa Reprezentacja Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników – Region Pomorski - 856 pkt
Krzysztof Zdunek, Przemysław Tworkowski
- Hotel Lord – Warszawa - 946 pkt
Grzegorz Pioterczak, Konrad Birek
Wyrazy specjalnego uznania Jacek Kempa przekazał Marcinowi Szukajowi z Restauracji Dolce Vita z Bydgoszczy, który przygotowywał potrawy w pojedynkę.
Każda ekipa miała do dyspozycji podczas przygotowywania dań konkursowych - mikser planetarny firmy KitchenAid.
Patronat medialny objęły:
- Gastrona.pl
- Menu Smakosza
- Tele 5
- New Warsaw Exress
- Federazione Italiana Cuochi
- Istituto Commercio Estero
Wszyscy uczestnicy konkursu, sponsorzy, patroni honorowi oraz medialni jak również wszyscy jurorzy i supervizor otrzymali pamiątkowe medale oraz dyplomy.
Podczas konkursu została przeprowadzona przez Panią Iwonę Felicjańską, zbiórka pieniedzy na rzecz fundacji "Ex Animo". Fundacja ta została powołana w 1994 roku z inicjatywy Księżnej Marii Sapiehy i Kierownika Kliniki Onkologii Centrum Zdrowia Dziecka w Międzylesiu, prof. Danuty Perek. Jej celem jest pomoc dzieciom dotkniętym chorobą nowotworową i wspieranie działań Kliniki.
| ||||||||||||||||||||||||
Podczas konkursu była oceniana fachowość pracy zawodników jak i sam smak i wygląd potraw. Nad całością konkursu pieczę sprawowało następujące jury w składzie:
Koordynator Jury technicznego i degustacyjnego
Mariusz Nowicki - Executive Chef w Restauracji Szparka w WarszawieJury techniczne:
- Waldemar Hołówka
- Krzysztof Szulborski
- Mirosław Reszczyk
- Jacek Kempa
Juror honorowy jury technicznego
- Sebastian Matysiak
Supervisor
- Domenico Celona
Przewodniczący jury degustacyjnego:
Giancarlo Russo – organizator konkursu, szef kuchni executive, właściciel restauracji „Giancarlo”Jury degustacyjne
- Emilio Bixio – właściciel Istituto Enologico Italiano
- Gianni Rancan – członek Federazione Italiana Cuochi
- Grzegorz Kazubski – szef kuchni executive, prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
- Luca Dusi – sommeliere – Istituto Enologico Italiano
- Francesco Alfonsi - prezes Włoskiego Instytutu Handlu Zagranicznego
- Marco Ghia – Dyrektor tv - TELE 5
- Grzegorz Goleń – szef kuchni restauracji Parmizzano’s w hotel Marriott
- Robert Sowa – szef kuchni executive hotelu Jan III Sobieski
Jury degustacyjna smakoszy i publiczności
- Arleta Żynel – Szef kuchni executive, Restauracja „Arsenał” Białystok
- Maria Kazberuk – właściciel firmy PHU Kasol „Leśne skarby” – Białystok
- Andrzej Grabarczyk – aktor, smakosz włoskiej kuchni
- Agnieszka Fitkau-Perepeczko – aktorka, pisarka, znawczyni kuchni włoskiej
- Vittorio Hemsi – prezes Tele 5
- Jerzy Jędrzejczak – preses Smeg Dom Bianco
- Andrzej Tomanek - Kabaret OT.TO - Jury Publiczności
| ||||||||||||||||||||||||
- Mleczarnia Łukta – Dyrektor Elżbieta Łazęcka
- KitchenAid i Vivamix – Prezes Krystyna Radzikowska
- Za.Ma Wine & Food Sp. z o.o. – Prezes Giuseppe Zambarbieri
- La Maree & Fromagerie – Prezes Ewa Goldschneider
- Martini – Prezes Alberto Cortese
- Renic Sp. z o.o. – Prezes Renata Błażejczyk – L’amico
- Nestle Polska S.A. – Dyrektor Jacek Czauderna
- Heinz Polska Sp. z o.o. – Dyrektor Katarzyna Niewiatowska
- Trans – Fresh - Właściciele – Krystyna i Marcin Piwowarczyk
- Istituto Enologico Italiano – Właściciel Emilio Bixio
- Kadewin Sp. z o.o. – Dyrektor Jolanta Czosnowska
- Oras Olesno Sp. z o.o. – Prezes Marcin Kołodziejczyk
- Kasol "Leśne skarby" - Prezes Janusz Antoni Kazberuk
- Marriott Hotel – Szef kuchni executive - Andrzej Bryk
- Giancarlo Ristorante Italiano - Prezes Domenico Celona
- Nestle Waters Polska S.A. – Kierownik Piotr Grącki
- Ren Gastro – Dyrektor Sławomir Głowacki
- Nestle Polska S.A. Oddział Nespresso – Prezes Paweł Kwiatkowski
- Inter Europol – Piekarnia Szwajcarska S.A. – Dyrektor Włodzimierz Kustra
- Żywiec Zdrój S.A. – Dyrektor Andrzej Odzioba
- Smeg Dom Bianco – Prezes Jerzy Jędrzejczak
Ponadto polecamy produkty wybranych firm:
Inter Europol - pierwsza piekarnia szwajcarska na polskim rynku oferująca pieczywo tradycyjne, szwajcarskie, francuskie oraz duńskie
www.intereuropol.pl
La Maree - firma oferuje szeroką gamę oryginalnych serów francuskich wysokiej jakości oraz sprowadza bezpośrednio z Francji: żywe małże i skorupiaki, świeże ryby i świeże filety rybne.
www.lamaree.pl
Łukta - mleczarnia ekologiczna specjalizująca się głównie w produkcji galanterii mlecznej, swoje krowy znają po imieniu
www.ekolukta.pl
Renic - głównym obszarem działalności firmy jest produkcja i dystrybucja serów włoskich tj. Mozzarella, Caciocavallo, Ricotta, Scamorza.
www.renic.neostrada.pl
VivaMix - firma posiada w swojej ofercie amerykańskie miksery KitchenAid do kuchni i cukierni, które są wszechstronnym narzędziem do przygotowywania wszelkich posiłków.
www.vivamix.pl
Za.Ma Wine & Food - firma zajmująca się sprzedażą włoskich produktów tj. makarony, wędliny, octy balsamiczne, oliwy, sery np.: Gorgonzola.
www.zama.pl