LOKALIZACJA
OBIEKTY
WOJEWODZTWA
Festiwal Nalewek i Miodów Syconych
Nalewki i miody sycone stają się znowu modne. Rośnie zainteresowanie nimi i w Warszawie i ostatnio... w Paryżu.
W hotelu Jan III Sobieski w Warszawie 1 marca gala finałowa zamknęła Festiwal Nalewek i Miodów Syconych, a w stolicy Francji 2 marca, "Nalewki staropolskie" rodem z Łomianek będą wręczone przez naszego ministra rolnictwa wszystkim ministrom rolnictwa Unii Europejskiej. Trzy dni wcześniej taki wspaniały polski upominek otrzymał premier - słynącej z koniaków - Francji.
Podczas finału Festiwalu Nalewek i Miodów syconych w hotelu Jan III Sobieski wystąpiły: 2 firmy z 12 nalewkami, 4 firmy z 14 miodami i 2 firmy z wódkami gatunkowymi. Poza konkursem pojawiły się szlachetne wina owocowe. Oceniane były też nalewki domowe. Między innymi z bardzo oryginalnymi 8 nalewkami pokazał się Wiesław Ambros ze Szczyrku.
Jury Dziennikarskie: Krystyna Gucewicz Elżbieta Junosza-Stępkowska Andrzej Uznański Zygmunt Broniarek Marek Mazur Maria Burska Janina Warpachowska Piotr Ostrach |
Jury Vipów: Janusz Korwin Mike Carlos Gonzales Tejera Cezary Żak Zbigniew Buczkowski Michał Fajbusiewicz Ryszard Adamus Wiesław Tupaczewski Robert Leszczyński Marek Kościkiewicz Tomasz Schimscheiner |
Jury złożone z dwóch zespołów najwyżej oceniło:
W kategorii miodów syconych: Dwójniak - "Miód Kasztelański" firmy Tim S.A. z Bielska-Białej;
W kategorii nalewek akcyzowanych "Imbirówkę Stryja Dionizego" firmy "Nalewki Staropolskie";
W kategorii wódki akcyzowane – "Kiermusianka" firmy Kiermusy; I te też trzy napitki zdobyły główne nagrody – Bursztynowe Karafki Dyrektora hotelu Jan III Sobieski.
Medal redakcji dwumiesięcznika "Świat Alkoholi" otrzymała "Ratafia Gosiaczkowa". R.M. Azembscy.
Nagroda Publiczności przypadła w udziale "Śliwkowej wiśniowej Karola Majewskiego firmy "Nalewki Staropolskie".
W wyborach Panny Apteczkowej zwyciężyła Barbara Gworok z gospodarstwa "Gościniec" wieś Głodowo, gmina Ruciane-Nida.
Impreza weszła do kalendarza cyklicznych spotkań osób dbających o kulturę stołu, a nalewki i miody sycone są jej częścią.
Warszawa po Kazimierzu Dolnyn i Kiermusach stała się trzecim miastem organizującym współzawodnictwo w prezentowaniu staropolskich napitków, a hotel Jan III Sobieski wraz z stowarzyszeniem Miodosytników i Winiarzy Polskich będzie prowadził skarbnicę receptur w/w trunków, w internecie i nie tylko.
Firma Nalewki Staropolskie tworzy swoje nalewki zgodnie z wielowiekowymi recepturami. Owoce z najstarszych odmian, pochodzące z naturalnych upraw z małych, wiejskich sadów, łączone są z najlepszymi rodzajami spirytusu. Nalewki produkowane są metodą domową, całkowicie ręczną. Nie używamy konserwantów, ulepszaczy smakowych, barwników oraz jakichkolwiek środków chemicznych.
www.nalewki.pl