LOKALIZACJA
OBIEKTY
WOJEWODZTWA
Konkurs dań wielkanocnych - IV Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej
| ||||||||||||||||||
Zapraszamy do obejrzenia relacji z Konkursu dań wielkanocnych IV Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej – Edycja Dań Wielkanocnych, który odbył się w dniach 19-20 marca 2005 roku w Zespole Pałacowo Parkowym w Baranowie Sandomierskim.
Edycja Wielkanocna Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej jest imprezą cykliczną odbywającą się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi. Konkurs skierowany jest do obiektów zabytkowych, przy równoczesnej promocji obiektów gastronomicznych związanych z kulturą dworską.
Tegoroczna impreza tym bardziej była szczególna, gdyż aby uczcić pamięć niedawno zmarłego przyjaciela Zamku - Tadeusza Matysiaka, jednego z pomysłodawców i współorganizatora imprezy z lat poprzednich, postanowiliśmy naszemu Festiwalowi nadać jego imię. Swoją obecnością zaszczyciła nas Rodzina Matysiaków - żona Zofia i córka Kinga, które otrzymały z rąk Dyrektora Kazimierza Idzika „Akt honorowego nadania”. Następnie odsłoniły tablicę pamiątkową, która będzie miała specjalne miejsce w zamkowej Restauracji Magnackiej.
Głównym celem i zadaniem organizatorów festiwalu jest:
promowanie obiektów o znaczeniu nie tylko gastronomicznym, lecz również historycznym związanym z tradycją polską i zagraniczną
promowanie produktów i dań regionalnych
odwołanie się do najlepszych polskich tradycji kulinarnych, gdyż to na polskich dworach powstawała polska kuchnia, łącząc europejskie trendy z lokalnymi produktami
stworzenie i popularyzacja dań związanych z miejscem ich wykreowania, utożsamianych z regionem i regionalnym surowcem
Do współpracy zaproszono Klub Szefów Kuchni, który jest współorganizatorem festiwalu.
Początek imprezy to zwyczajowo odprawa startujących ekip z jurorami, która odbyła się 19 marca (sobota) w salach konferencyjnych Hotelu Zamkowego. Po odprawie wszyscy udali się na wspólną biesiadną kolację w salach biesiadnych baranowskiego Zamku.
Drugi etap to pokaz tradycyjnych dań kuchni szlachecko - magnackiej, związanych z obchodami Świąt Wielkanocnych, zaprezentowanych w dowolnie zaaranżowanym bufecie.
W zmaganiach konkursowych wzięło udział sześć ekip:
- Zamek Sucha Beskidzka
- Pałac Maciejewo
- Zamek Kliczków
- Noma Residence Promnice
- Dom Poloni w Pułtusku
- Zamek w Krasiczynie
Podczas konkursu ekipy kucharskie przygotowały wykwintne potrawy, które oceniało profesjonalne jury, w skład którego wchodzili:
Jury Profesjonalne:
- Kazimierz Jaroszyński – przewodniczący Jury
- Waldemar Hołówka - z-ca przewodniczącego
- Tomasz Łabuz
- Wiesław Ambros
- Wiesław Bober
Jury Techniczne:
- Arleta Żynel
- Stefan Birek
- Zbigniew Kurleto
Laureaci konkursu:
I miejsce | - 409 pkt. |
Łukasz Kozioł i Szymon Mądry
Noma Residence Promnice
II miejsce | - 391 pkt. |
Janusz Pyra i Maciej Gołdyn
Zespół Zamkowo-Parkowy w Krasiczynie
III miejsce | - 350 pkt. |
Anna Nosal Gościej i Sabina Bernecka
Zamek w Suchej Beskidzkiej
IV Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej im. Tadeusza Matysiaka nie odbyłby się gdyby nie pomoc naszych sponsorów. Szczególne podziękowania składamy więc na ręce niżej wymienionych firm:
Pepsi Cola, Bonduelle,Nestle Polska S.A., Nestle Waters Polska S.A., Hurtownia Drimpol, Hurtownia Batista, Knorr, Segafredo Zanetti, Zajazd Sezam Stalowa Wola i Piekarnia w Turbi, należące do Państwa Bełzaków, Damianex- Piwnica Wybornych Win, Żywiec S.A., Belvedere Dystrybucja sp. z o.o., Zakład Produkcji Wody „Dębianka”, Panagastro, Firma Marco, dystrybutor herbaty Ronnefeldt i Kawy Hausbrandt, Laps, Wilbo, Prymat, Spomlek, Stalgast, Kotlin, Lech POL, Farm Frites, Wedel, Tad Mix, wyłączny przedstawiciel na Polskę firmy Bamix, Warzywa i Owoce - Kazimiera Tęcza.
Nagrody dla zwycięzców Konkursu wręczono podczas uroczystej gali Pokazu stołów wielkanocnych
Gastrona.pl szczególnie poleca wyroby firm:
Nestle - oferuje szeroki asortyment wyrobów spożywczych, takich jak: kawa NESCAFÉ, napój NESQUIK, wyroby kulinarne WINIARY oraz czekolady NESTLÉ.
www.nestle.pl
Nescafe – ma największe na świecie doświadczenie w produkcji kaw rozpuszczalnych. To właśnie naukowcy Nestlé opracowali w 1938 roku formułę produkcji tej kawy nadając jej nazwę NESCAFÉ.
www.nescafe.pl
Maggi - przyprawy MAGGI zdobyły podniebienia konsumentów na całym świecie. Wielu znamienitych kucharzy używało jej, chwaląc jej zalety, co przyczyniło się do tego, że zagościła nie tylko w zwykłych domach, ale też w kuchniach luksusowych hoteli i restauracji.
www.nestle.pl
Winiary - to wiodąca w Polsce marka wyrobów spożywczych, znana Polakom od ponad 60-ciu lat. Produkowane pod nią wyroby są synonimem doskonałego połączenia tradycyjnego polskiego smaku z innowacyjnością i nowoczesnością.
www.winiary.pl
Bamix - miksery marki Bamix charakteryzują się funkcjonalnością, prostotą obsługi, łatwością w myciu, niewielkimi rozmiarami i małą wagą, oraz trwałością mechaniczną i elektryczną. Dzięki bardzo wysokim obrotom (max. w zależności od typu: 15000 - 17000 obr/min) błyskawicznie wykonują wszystkie czynności.
www.bamix.com.pl
Inter Europol jest pierwszą piekarnią szwajcarską na rynku polskim oferującą pieczywo tradycyjne, szwajcarskie, francuskie oraz duńskie.
www.intereuropol.pl
Oerlemans - największy w środkowo-wschodniej Europie producent mrożonek, koncentratów i soków.
www.oerlemans-foods.com
Reinex - firma specjalizująca się w produkcji środków utrzymania czystości dla hoteli, kuchni, szpitali
www.reinex.pl
Stalgast, obejmująca swą szeroką ofertą kompleksowe wyposażenie gastronomii.
www.stalgast.pl