Pokaz stołów wielkanocnych - IV Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni Dworskiej


Zobaczcie Państwo

Pokaz stołów

Konkurs potraw

III Festiwal - 2004

II Festiwal - 2003

I Festiwal - 2002

Zapraszamy do obejrzenia relacji z Pokazu stołów wielkanocnych IV Ogólnopolskiego Festiwalu Kuchni DworskiejEdycja Dań Wielkanocnych, który odbył się w dniach 19-20 marca 2005 roku w Zespole Pałacowo Parkowym w Baranowie Sandomierskim.

20.03.2005, w niedzielę do prezentacji stołów wielkanocnych przystąpiło 6 ekip:

  1. Zamek Sucha Beskidzka
  2. Pałac Maciejewo
  3. Zamek Kliczków
  4. Noma Residence Promnice
  5. Dom Poloni w Pułtusku
  6. Zamek w Krasiczynie

Stoły honorowe, poza konkursem wystawili: Gospodarze, czyli Zamek w Baranowie Sandomierskim, LechPol, "Piekarnia TURBIA" i Zajazd "Sezam" Państwa Bełzaków oraz Kotlin Super Fish, reprezentowany przez Mirosława Drewniaka.

Drugi etap to pokaz tradycyjnych dań kuchni szlachecko - magnackiej, związanych z obchodami Świąt Wielkanocnych, zaprezentowanych w dowolnie zaaranżowanym bufecie.

Potrawy oceniane były przez Jury Smakoszy. W jego skład wchodzili:

  • Pan Dyrektor Kazimierz Idzik – Zespół Pałacowo- Parkowy w Baranowie Sandomierskim
  • Pani Hanna Rzeszut – Zespół Ludowy „Lasowiaczki”
  • Giancarlo Russo – właściciel „Giancarlo Ristorante Italiano”.

Nagrodę przyznaną przez Jury Smakoszy otrzymał Zespół Zamkowo-Parkowy w Krasiczynie – Janusz Pyra i Maciej Gołdyn.

Również zgromadzona w Sali Portretowej publiczność mogła oddać swój głos na któryś z prezentowanych stołów wielkanocnych. Decyzją publiczności zwyciężyła ekipa reprezentująca Dom Polonii w Pułtusku.

Całą imprezę poprowadził niezwykle sympatyczny Jacek Lenartowicz, a wieczór uatrakcyjnił występ kabaretu "PAKA".

Podczas uroczystej gali zostały wręczone nagrody za Konkurs dań wielkanocnych

Gastrona.pl szczególnie poleca wyroby firm:

Nestle - oferuje szeroki asortyment wyrobów spożywczych, takich jak: kawa NESCAFÉ, napój NESQUIK, wyroby kulinarne WINIARY oraz czekolady NESTLÉ.
www.nestle.pl

Nescafe – ma największe na świecie doświadczenie w produkcji kaw rozpuszczalnych. To właśnie naukowcy Nestlé opracowali w 1938 roku formułę produkcji tej kawy nadając jej nazwę NESCAFÉ.
www.nescafe.pl

Maggi - przyprawy MAGGI zdobyły podniebienia konsumentów na całym świecie. Wielu znamienitych kucharzy używało jej, chwaląc jej zalety, co przyczyniło się do tego, że zagościła nie tylko w zwykłych domach, ale też w kuchniach luksusowych hoteli i restauracji.
www.nestle.pl

Winiary - to wiodąca w Polsce marka wyrobów spożywczych, znana Polakom od ponad 60-ciu lat. Produkowane pod nią wyroby są synonimem doskonałego połączenia tradycyjnego polskiego smaku z innowacyjnością i nowoczesnością.
www.winiary.pl

Bamix - miksery marki Bamix charakteryzują się funkcjonalnością, prostotą obsługi, łatwością w myciu, niewielkimi rozmiarami i małą wagą, oraz trwałością mechaniczną i elektryczną. Dzięki bardzo wysokim obrotom (max. w zależności od typu: 15000 - 17000 obr/min) błyskawicznie wykonują wszystkie czynności.
www.bamix.com.pl

Inter Europol jest pierwszą piekarnią szwajcarską na rynku polskim oferującą pieczywo tradycyjne, szwajcarskie, francuskie oraz duńskie.
www.intereuropol.pl

Oerlemans - największy w środkowo-wschodniej Europie producent mrożonek, koncentratów i soków.
www.oerlemans-foods.com

Reinex - firma specjalizująca się w produkcji środków utrzymania czystości dla hoteli, kuchni, szpitali
www.reinex.pl

Stalgast, obejmująca swą szeroką ofertą kompleksowe wyposażenie gastronomii.
www.stalgast.pl


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.