LOKALIZACJA
OBIEKTY
WOJEWODZTWA
Konkurs kulinarny „Ryby i owoce lasu” w Pałacu Wiejce
| ||||||||||
2 lipca 2005 r., Pałac Wiejce
Konkurs odbędzie się 2 lipca 2005 r, biorą w nim udział kucharze z całej Polski, reprezentujący najlepsze Polskie Restauracje, m.in.:
- Restauracja Browaria - Poznań
- Hotel Gotyk - Toruń
- Restauracja Topaz - Poznań
- Hotel Bristol - Warszawa
- Hotel Łeba - Łeba
- Hotel Mazurkas - Ożarów
- Hotel Rialto - Warszawa
- Hotel Magellan - Bronisławów koło Łodzi
- Restauracja Dolce Vita - Bydgoszcz
- Restauracja Bordo - Warszawa
Jean Bos - Szef Kuchni Pałacu Wiejce - inicjator tego konkursu, swój kunszt kucharski rozwijał przez wiele lat na Dworach Królewskich Państw ościennych m.in. na Królewskim Dworze Belgijskim i w Pałacu Różowym u Księcia Reinera w Monako.
Na chwilę obecną mamy już zapewniony patronat medialny i sponsoring: TVP, Gazeta Lubuska, Ziemia Gorzowska, Nowości gastronomiczne, Menu Smakosza, Hotelarz, Kuchnia oraz patronat gastronomicznych portali internetowych m.in. Gastrona.pl.
Sponsoring zadeklarowały takie firmy jak: Pekao SA Private Banking, Kompania Piwowarska, Dorado Wielkopolska, Stalgast, Bonduelle, Agros Fortuna, Dynamic, Complex, F.H. DIUNA, Glezman, Zakłady masarskie Fornalik, La Passion du Vin, Bols, Kasol - Leśne Skarby, Cheman, Ecolab, Komplet Polska Sp. z o.o., Construta Plus Sp. z o.o., Impast Consulting Sp. z o.o., Kerry, Hagra, Hotel Bristol oraz Constant-Michel Labarre i Kurt Scheller Academy.
W skład Jury wchodzą przedstawiciele sponsorów imprezy, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszenia Szefów Kuchni oraz przedstawiciele mediów.
Scenariusz imprezy przedstawia się następująco:
01.07.2005 r. - Piątek
15.00 | Zakwaterowanie uczestników biorących udział w konkursie kulinarnym |
19.00 | Odprawa ekip biorących udział w konkursie |
21.00 | Kolacja w Restauracji |
02.07.2005 r. - Sobota
7.00 - 9.00 | Śniadanie w Restauracji |
11.00 | Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw, powitanie gości | 11.30-17.00 | Konkurs-konferansjer Karol Okrasa |
12.00 - 22.00 | Wernisaż plenerowy fotograficzno-malarski, przeloty motolotnią |
17.45 | Pokaz sztuki kulinarnej w którym wystąpi Mistrz kucharski Constant-Michel Labarre oraz Executive Chief Jean Bos |
20.00 | Gala diner w Pałacu Wiejce oraz ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego-prowadzący Karol Okrasa |
21.00 - 22.30 | Występ wokalno-taneczny w wykonaniu trzech wokalistów oraz baletu z Rosji oparty na bazie największych światowych szlagierów |
22.30 - 23.30 | Koncert Blues Brothers |
Podczas Gali będą wyświetlane na telebimie zmagania ekip podczas trwania konkursu.
03.07.2005 r. - Niedziela
9.00 - 11.00 | Śniadanie w Restauracji |
Wyjazd ekip konkursowych oraz sponsorów |
Mamy nadzieje, że czas spędzony z nami pozostanie na długo w Państwa pamięci i chętnie Państwo powrócą w nasze skromne progi.
Regulamin konkursu kulinarnego: "Ryby i owoce lasu"
Uczestnikami konkursu mogą być kucharze profesjonalni oraz amatorzy.
kunkurs odbędzie się na terenach Pałacu Wiejce (www.wiejce.pl), w dniu 02.07.05 o godzinie 10.00
Ekipy uczestniczące w konkursie liczą dwie osoby.
Ekipy zakwaterowane są w Pałacu Wiejce w dniach od 01.07 do 03.07 (nocleg z wyżywieniem) na koszt organizatora imprezy.
Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania potraw dostarcza Organizator imprezy.
Do dyspozycji ekip konkursowych pozostaje kuchnia Pałacowa udostępniona w przeddzień konkursu w godzinach wieczornych.
Naczynia i sprzęt niezbędny do przygotowania potraw zawodnicy zapewnić muszą we własnym zakresie.
Każdy z zespołów zobowiązany jest do przygotowania dwóch dań (przystawka i danie główne) z wykorzystaniem ryb i owoców lasu.
Czas trwania zawodów to 90 min. wraz z degustacją Jurorów.
10-osobowe Jury ocenia:
- smak;
dekorację potrawy;
sposób serwowania;
dobór dodatków.
Skala ocen:0-20 punktów.
- smak;
W skład Jury wchodzą przedstawiciele sponsorów imprezy, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszenia Szefów Kuchni oraz przedstawiciele mediów.
Uczestnicy konkursu nie mogą reklamować sposobu oceny Jury podczas trwania konkursu bez uzgodnienia z Organizatorem.
Wyróżnione ekipy otrzymują nagrody rzeczowe, dyplomy, puchary.
Wszystkie ekipy biorące udział w konkursie otrzymują pamiątkowe dyplomy i medale.
Uczestnicy konkursu zobowiązani są do przestrzegania wszystkich wskazówek i zaleceń wydawanych przez Organizatora.
Zgłoszenia ekip do konkursu jak i ich przepisów kulinarnych prosimy nadsyłać do 01.06.br.p/n podany adres e-mailowy.
Organizator zastrzega sobie prawo do publikacji przepisów.
Bardzo proszę o zgłaszanie do naszego biura wszelkich informacji dotyczących Państwa przyjazdu, w szczególności o ilości dodatkowych osób (poza 2-osobową ekipą).
Informacji udzielają:
Monika Wrembel-Zielińska
tel. 0 501 031 160
Marketing Manager Pałac Wiejce
e-mail: marketing@wiejce.pl
Jean Bos
Executive Chef
tel. 0 509 517 227
Gastrona.pl jako wyłączny patron internetowy zaprasza serdecznie do udziału.