Konkurs kulinarny „Ryby i owoce lasu” w Pałacu Wiejce


Zobaczcie Państwo

Form. zgłoszeniowy

2 lipca 2005 r., Pałac Wiejce

Konkurs odbędzie się 2 lipca 2005 r, biorą w nim udział kucharze z całej Polski, reprezentujący najlepsze Polskie Restauracje, m.in.:

  • Restauracja Browaria - Poznań
  • Hotel Gotyk - Toruń
  • Restauracja Topaz - Poznań
  • Hotel Bristol - Warszawa
  • Hotel Łeba - Łeba
  • Hotel Mazurkas - Ożarów
  • Hotel Rialto - Warszawa
  • Hotel Magellan - Bronisławów koło Łodzi
  • Restauracja Dolce Vita - Bydgoszcz
  • Restauracja Bordo - Warszawa

Ponadto będziemy mieli zaszczyt gościć takie gwiazdy jak: Robert Makłowicz, Kurt Scheller, Constant-Michel Labarre, Robert Sowa, Zdzisław Senwicki, Jacek Szczepański, Stephane Pierre - Prezes Euro-Touques - Belgia, Giancarlo Russo, Theofilos Vafidis, Jean Bos.

Jean Bos - Szef Kuchni Pałacu Wiejce - inicjator tego konkursu, swój kunszt kucharski rozwijał przez wiele lat na Dworach Królewskich Państw ościennych m.in. na Królewskim Dworze Belgijskim i w Pałacu Różowym u Księcia Reinera w Monako.

Na chwilę obecną mamy już zapewniony patronat medialny i sponsoring: TVP, Gazeta Lubuska, Ziemia Gorzowska, Nowości gastronomiczne, Menu Smakosza, Hotelarz, Kuchnia oraz patronat gastronomicznych portali internetowych m.in. Gastrona.pl.

Sponsoring zadeklarowały takie firmy jak: Pekao SA Private Banking, Kompania Piwowarska, Dorado Wielkopolska, Stalgast, Bonduelle, Agros Fortuna, Dynamic, Complex, F.H. DIUNA, Glezman, Zakłady masarskie Fornalik, La Passion du Vin, Bols, Kasol - Leśne Skarby, Cheman, Ecolab, Komplet Polska Sp. z o.o., Construta Plus Sp. z o.o., Impast Consulting Sp. z o.o., Kerry, Hagra, Hotel Bristol oraz Constant-Michel Labarre i Kurt Scheller Academy.

W skład Jury wchodzą przedstawiciele sponsorów imprezy, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszenia Szefów Kuchni oraz przedstawiciele mediów.

Scenariusz imprezy przedstawia się następująco:

01.07.2005 r. - Piątek

15.00Zakwaterowanie uczestników biorących udział w konkursie kulinarnym
19.00Odprawa ekip biorących udział w konkursie
21.00Kolacja w Restauracji


02.07.2005 r. - Sobota

7.00 - 9.00Śniadanie w Restauracji
11.00Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw, powitanie gości
11.30-17.00Konkurs-konferansjer Karol Okrasa
12.00 - 22.00Wernisaż plenerowy fotograficzno-malarski, przeloty motolotnią
17.45Pokaz sztuki kulinarnej w którym wystąpi Mistrz kucharski Constant-Michel Labarre oraz Executive Chief Jean Bos
20.00Gala diner w Pałacu Wiejce oraz ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego-prowadzący Karol Okrasa
21.00 - 22.30Występ wokalno-taneczny w wykonaniu trzech wokalistów oraz baletu z Rosji oparty na bazie największych światowych szlagierów
22.30 - 23.30Koncert Blues Brothers

Podczas Gali będą wyświetlane na telebimie zmagania ekip podczas trwania konkursu.

03.07.2005 r. - Niedziela

9.00 - 11.00Śniadanie w Restauracji
Wyjazd ekip konkursowych oraz sponsorów

Mamy nadzieje, że czas spędzony z nami pozostanie na długo w Państwa pamięci i chętnie Państwo powrócą w nasze skromne progi.

Regulamin konkursu kulinarnego: "Ryby i owoce lasu"

  1. Uczestnikami konkursu mogą być kucharze profesjonalni oraz amatorzy.

  2. kunkurs odbędzie się na terenach Pałacu Wiejce (www.wiejce.pl), w dniu 02.07.05 o godzinie 10.00

  3. Ekipy uczestniczące w konkursie liczą dwie osoby.

  4. Ekipy zakwaterowane są w Pałacu Wiejce w dniach od 01.07 do 03.07 (nocleg z wyżywieniem) na koszt organizatora imprezy.

  5. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania potraw dostarcza Organizator imprezy.

  6. Do dyspozycji ekip konkursowych pozostaje kuchnia Pałacowa udostępniona w przeddzień konkursu w godzinach wieczornych.

  7. Naczynia i sprzęt niezbędny do przygotowania potraw zawodnicy zapewnić muszą we własnym zakresie.

  8. Każdy z zespołów zobowiązany jest do przygotowania dwóch dań (przystawka i danie główne) z wykorzystaniem ryb i owoców lasu.

  9. Czas trwania zawodów to 90 min. wraz z degustacją Jurorów.

  10. 10-osobowe Jury ocenia:

    • smak;
    • dekorację potrawy;

    • sposób serwowania;

    • dobór dodatków.
      Skala ocen:0-20 punktów.


  11. W skład Jury wchodzą przedstawiciele sponsorów imprezy, Stowarzyszenia Polskich Kucharzy i Cukierników, Stowarzyszenia Szefów Kuchni oraz przedstawiciele mediów.

  12. Uczestnicy konkursu nie mogą reklamować sposobu oceny Jury podczas trwania konkursu bez uzgodnienia z Organizatorem.

  13. Wyróżnione ekipy otrzymują nagrody rzeczowe, dyplomy, puchary.

  14. Wszystkie ekipy biorące udział w konkursie otrzymują pamiątkowe dyplomy i medale.

  15. Uczestnicy konkursu zobowiązani są do przestrzegania wszystkich wskazówek i zaleceń wydawanych przez Organizatora.

  16. Zgłoszenia ekip do konkursu jak i ich przepisów kulinarnych prosimy nadsyłać do 01.06.br.p/n podany adres e-mailowy.

Uwaga!!!
Organizator zastrzega sobie prawo do publikacji przepisów.

Bardzo proszę o zgłaszanie do naszego biura wszelkich informacji dotyczących Państwa przyjazdu, w szczególności o ilości dodatkowych osób (poza 2-osobową ekipą).

Informacji udzielają:

Monika Wrembel-Zielińska
tel. 0 501 031 160
Marketing Manager Pałac Wiejce
e-mail: marketing@wiejce.pl
Jean Bos
Executive Chef
tel. 0 509 517 227

Gastrona.pl jako wyłączny patron internetowy zaprasza serdecznie do udziału.


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.