LOKALIZACJA
OBIEKTY
WOJEWODZTWA
VII Konkurs Barmański w Stylu Klasycznym
Polish Prestige Hotels & Resorts
| |||||||||||||||||||||||
Konkurs odbył się 19 czerwca 2004 roku w Hotelu MILLENIUM*** w Bochni
zorganizowany przez Polish Prestige Hotels & Resorts oraz Komisję Gastronomiczną PZH.
Celem konkursu było doskonalenie zawodowe barmanów, poszerzanie ich wiedzy z zakresu miksologii napojów mieszanych, umożliwienie barmanom wykazania swych możliwości do pracy na stanowisku barmana oraz przedstawienia swej pomysłowości, inicjatywy i poziomu wiedzy ogólnej, rozwijanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa i technologii produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych dostępnych w barach, oraz stwarzanie właściwych warunków dla wymiany poglądów i opinii w celu propagowania wiedzy zawodowej między pracownikami współpracujących ze sobą Hoteli.
Konkurs prowadzili w promieniach słońca Piotr Lorens - Dyrektor Gastronomii z Hotelu Jan III Sobieski i Krzysztof Dubrow - Przewodniczący Komisji Gastronomicznej PZH, Dyrektor Hotelu "Orbis" Petropol w Płocku.
W konkursie uczestniczyli pracownicy hoteli należących do Programu Marketingowego Polish Prestige Hotels & Resorts oraz hoteli należących do Polskiego Zrzeszenia Hoteli ( jeden lub dwóch zawodników). Każdy uczestnik konkursu opracował jedną recepturę napoju mieszanego nigdzie wcześniej nie publikowaną i nie prezentowaną. Uczestnicy występowali w strojach służbowych obowiązujących w ich zakładach, bez identyfikujących emblematów, lub w dowolnym stroju zgodnym z ogólnymi zasadami ubioru barmana.
Podczas konkursu każdy uczestnik miał za zadanie wykonać zgłoszony przez siebie jeden napój mieszany w ilości trzech porcji. Napój należało przygotować z zastosowaniem dowolnej techniki wykonania, bez posługiwania się recepturą. Po zgłoszeniu do konkursu receptur napojów nie mogły być zmieniane ich składniki, nazwy, jak i same napoje. W recepturze napoju mieszanego musiał być użyty przynajmniej jeden produkt alkoholowy z listy alkoholi, które zabezpieczał Komitet Organizacyjny w ilości nie mniejszej niż 20 ml. Jeśli, receptura zawiera inny produkt niż sponsorowany - zabezpieczał go uczestnik konkursu we własnym zakresie (alkohol musiał być oryginalnie zamknięty). O ile receptura napoju własnej kompozycji przewidywała inne dodatki dekoracyjne niż te, które zabezpieczał Komitet Organizacyjny - również we własnym zakresie zabezpieczał je uczestnik konkursu. Dekoracja mogła być wykonana przez uczestnika konkursu na zapleczu lub w obecności jurorów za barem.
Wyniki Konkursu:
I miejsce | - 79 pkt. |
Smolarz Piotr
II miejsce | - 78 pkt. |
Król Marek
III miejsce | - 76 pkt. |
Sala Agata
IV miejsce | - 75 pkt. | - Mękarska Monika |
V miejsce | - 75 pkt. | - Barnaś Jarosław |
VI miejsce | - 73 pkt. | - Wójcik Marian |
VII miejsce | - 72 pkt. | - Klejnman Krzysztof |
VIII miejsce | - 72 pkt. | - Kozerowski Kamil |
IX miejsce | - 69 pkt. | - Lisowska Dorota |
X miejsce | - 67 pkt. | - Koczela Tomasz |
XI miejsce | - 66 pkt. | - Frankowski Rafał |
XII miejsce | - 66 pkt. | - Kadis Maciej |
XIII miejsce | - 63 pkt. | - Kozieł Waldemar |
XIV miejsce | - 63 pkt. | - Ochman Sylwester |
XV miejsce | - 63 pkt. | - Nogaj Magdalena |
XVI miejsce | - 61 pkt. | - Maciejewski Zbigniew |
XVII miejsce | - 59 pkt. | - Wesołowski Piotr |
XVIII miejsce | - 58 pkt. | - Dybaś Piotr |
XIX miejsce | - 56 pkt. | - Rudzik Tomasz |
XX miejsce | - 55 pkt. | - Kużel Dawid |
XXI miejsce | - 51 pkt. | - Sadlik Marcin |
Sponsorzy Główni Konkursów: Nestlé FoodServices, Sadrob, Bacardi Martini, Red Bull
Sponsorzy Konkursów: Bonduelle, Budrex, Combi Co, Ecolab, Elkopol, Frytki Stőver, Gastromedia, Janex, Kuger - Syropy Monin, Marie Brizzard – Likiery, Oerlemans, Pepsi Cola, Perrier, Vittel, Piekarnia InterEuropol, Pro Glass, Rational, Horeca Cafe Service,Schöller, Skoda Auto Płock, Stalgast, Suempol, Tonico & Tonico, Vita Mix, Volkswagen Łódź, Żywiec, A2m, Impel.
Gastromedia - firma, która specjalizuje się w kompleksowym wyposażaniu obiektów gastronomicznych
www.gastromedia.pl
Horeca Cafe Service - oferuje na rynek gastronomiczny ekspresy i włoską kawę Universal i Lavazza
www.cafehoreca.pl
Inter Europol - pierwsza piekarnia szwajcarska na polskim rynku oferująca pieczywo tradycyjne, szwajcarskie, francuskie oraz duńskie
www.intereuropol.pl
Janex - dystrybutor wyrobów mięsnych i wędliniarskich dla hoteli, firm cateringowych, restauracji i stołówek firmowych
www.janex.waw.pl
Kuger - od 1996 roku wyłączny importer syropów i mixów bezalkoholowych francuskiej firmy GEORGES MONIN S.A.
www.kuger.pl
Nestlé FoodServices - jest jednym z liderów na rynku kawy i produktów spożywczych przeznaczonych do zbiorowego żywienia i gastronomii
www.nestle.pl
Płockie Zakłady Drobiarskie SADROB S.A. – od 55 lat oferują najwyższą w Polsce jakość mięsa drobiowego – strategia wysokiej jakości jest realizowana przy użyciu najnowszych technologii
www.sadrob.com.pl
"Schöller – Twoim partnerem w gastronomii” – to motto jednego z największych producentów lodów w Europie
www.scholler.pl
Stalgast - firma obejmująca swoją ofertą kompleksowe wyposażenie gastronomii
www.stalgast.pl
Hotel Millenium
www.hotelmillenium.pl