VII Konkurs Barmański w Stylu Klasycznym
Polish Prestige Hotels & Resorts


Zobaczcie Państwo

Konkurs Barmański
"Styl Klasyczny"

Konkurs Barmański
"Styl Flair"

Konkurs kulinarny
Profesjonalista Roku

Konkurs odbył się 19 czerwca 2004 roku w Hotelu MILLENIUM*** w Bochni

zorganizowany przez Polish Prestige Hotels & Resorts oraz Komisję Gastronomiczną PZH.

Celem konkursu było doskonalenie zawodowe barmanów, poszerzanie ich wiedzy z zakresu miksologii napojów mieszanych, umożliwienie barmanom wykazania swych możliwości do pracy na stanowisku barmana oraz przedstawienia swej pomysłowości, inicjatywy i poziomu wiedzy ogólnej, rozwijanie wiedzy z zakresu towaroznawstwa i technologii produkcji napojów alkoholowych i bezalkoholowych dostępnych w barach, oraz stwarzanie właściwych warunków dla wymiany poglądów i opinii w celu propagowania wiedzy zawodowej między pracownikami współpracujących ze sobą Hoteli.

Konkurs prowadzili w promieniach słońca Piotr Lorens - Dyrektor Gastronomii z Hotelu Jan III Sobieski i Krzysztof Dubrow - Przewodniczący Komisji Gastronomicznej PZH, Dyrektor Hotelu "Orbis" Petropol w Płocku.



W konkursie uczestniczyli pracownicy hoteli należących do Programu Marketingowego Polish Prestige Hotels & Resorts oraz hoteli należących do Polskiego Zrzeszenia Hoteli ( jeden lub dwóch zawodników). Każdy uczestnik konkursu opracował jedną recepturę napoju mieszanego nigdzie wcześniej nie publikowaną i nie prezentowaną. Uczestnicy występowali w strojach służbowych obowiązujących w ich zakładach, bez identyfikujących emblematów, lub w dowolnym stroju zgodnym z ogólnymi zasadami ubioru barmana.

Podczas konkursu każdy uczestnik miał za zadanie wykonać zgłoszony przez siebie jeden napój mieszany w ilości trzech porcji. Napój należało przygotować z zastosowaniem dowolnej techniki wykonania, bez posługiwania się recepturą. Po zgłoszeniu do konkursu receptur napojów nie mogły być zmieniane ich składniki, nazwy, jak i same napoje. W recepturze napoju mieszanego musiał być użyty przynajmniej jeden produkt alkoholowy z listy alkoholi, które zabezpieczał Komitet Organizacyjny w ilości nie mniejszej niż 20 ml. Jeśli, receptura zawiera inny produkt niż sponsorowany - zabezpieczał go uczestnik konkursu we własnym zakresie (alkohol musiał być oryginalnie zamknięty). O ile receptura napoju własnej kompozycji przewidywała inne dodatki dekoracyjne niż te, które zabezpieczał Komitet Organizacyjny - również we własnym zakresie zabezpieczał je uczestnik konkursu. Dekoracja mogła być wykonana przez uczestnika konkursu na zapleczu lub w obecności jurorów za barem.

Wyniki Konkursu:

I miejsce

- 79 pkt.

Smolarz Piotr

II miejsce

- 78 pkt.

Król Marek

III miejsce

- 76 pkt.

Sala Agata



IV miejsce - 75 pkt. - Mękarska Monika
V miejsce - 75 pkt. - Barnaś Jarosław
VI miejsce - 73 pkt. - Wójcik Marian
VII miejsce - 72 pkt. - Klejnman Krzysztof
VIII miejsce - 72 pkt. - Kozerowski Kamil
IX miejsce - 69 pkt. - Lisowska Dorota
X miejsce - 67 pkt. - Koczela Tomasz
XI miejsce - 66 pkt. - Frankowski Rafał
XII miejsce - 66 pkt. - Kadis Maciej
XIII miejsce - 63 pkt. - Kozieł Waldemar
XIV miejsce - 63 pkt. - Ochman Sylwester
XV miejsce - 63 pkt. - Nogaj Magdalena
XVI miejsce - 61 pkt. - Maciejewski Zbigniew
XVII miejsce - 59 pkt. - Wesołowski Piotr
XVIII miejsce - 58 pkt. - Dybaś Piotr
XIX miejsce - 56 pkt. - Rudzik Tomasz
XX miejsce - 55 pkt. - Kużel Dawid
XXI miejsce - 51 pkt. - Sadlik Marcin


Sponsorzy Główni Konkursów: Nestlé FoodServices, Sadrob, Bacardi Martini, Red Bull

Sponsorzy Konkursów: Bonduelle, Budrex, Combi Co, Ecolab, Elkopol, Frytki Stőver, Gastromedia, Janex, Kuger - Syropy Monin, Marie Brizzard – Likiery, Oerlemans, Pepsi Cola, Perrier, Vittel, Piekarnia InterEuropol, Pro Glass, Rational, Horeca Cafe Service,Schöller, Skoda Auto Płock, Stalgast, Suempol, Tonico & Tonico, Vita Mix, Volkswagen Łódź, Żywiec, A2m, Impel.

Gastromedia - firma, która specjalizuje się w kompleksowym wyposażaniu obiektów gastronomicznych
www.gastromedia.pl

Horeca Cafe Service - oferuje na rynek gastronomiczny ekspresy i włoską kawę Universal i Lavazza
www.cafehoreca.pl

Inter Europol - pierwsza piekarnia szwajcarska na polskim rynku oferująca pieczywo tradycyjne, szwajcarskie, francuskie oraz duńskie
www.intereuropol.pl

Janex - dystrybutor wyrobów mięsnych i wędliniarskich dla hoteli, firm cateringowych, restauracji i stołówek firmowych
www.janex.waw.pl

Kuger - od 1996 roku wyłączny importer syropów i mixów bezalkoholowych francuskiej firmy GEORGES MONIN S.A.
www.kuger.pl

Nestlé FoodServices - jest jednym z liderów na rynku kawy i produktów spożywczych przeznaczonych do zbiorowego żywienia i gastronomii
www.nestle.pl

Płockie Zakłady Drobiarskie SADROB S.A. – od 55 lat oferują najwyższą w Polsce jakość mięsa drobiowego – strategia wysokiej jakości jest realizowana przy użyciu najnowszych technologii
www.sadrob.com.pl

"Schöller – Twoim partnerem w gastronomii” – to motto jednego z największych producentów lodów w Europie
www.scholler.pl

Stalgast - firma obejmująca swoją ofertą kompleksowe wyposażenie gastronomii
www.stalgast.pl

Hotel Millenium
www.hotelmillenium.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.