LOKALIZACJA
OBIEKTY
WOJEWODZTWA
Dzień ślimaka po raz pierwszy w Polsce
|
Po raz pierwszy w Polsce obchodziliśmy Dzień Ślimaka. Choć tradycja delektowania się ślimakami pochodzi z kuchni francuskiej, święto przywędrowało do nas z Wielkiej Brytanii, gdzie obchodzi się wiele tzw. FOOD HOLIDAYS.
W czerwcu obchodzony jest dzień kawioru, w sierpniu – dzień ziemniaka, szpinak ma swój festiwal w marcu, a dzień 24-tego maja należy właśnie do ślimaka.
Ślimak WINNICZEK (HELIX POMATIA LINNE) nazywany ESCARGOT DE BOURGOGNE pochodzi od pewnego czasu z Polski, Węgier i Czech. Zasoby ślimaka w regionie Bourgogne skończyły się dość dawno na skutek nadmiernego zbierania, a także wykorzystywania pestycydów.
Na maj właśnie przypadają najobfitsze zbiory ślimaka w Polsce. Jest to więc doskonały czas na Święto Ślimaka również na polskich stołach.
Ślimak ma wiele właściwości odżywczych. Jego walory żywieniowe to wysoka zawartość białka, niska zawartość tłuszczu i cukru, mięso ślimaka jest też bogate w sód, fosfor i magnez.
Od czasów starożytnych Rzymian przypisuje się ślimakom właściwości afrodyzjaka. Winniczki natomiast często nazywane są kawiorem wśród ślimaków. Mięso ich jest delikatne, bardzo zdrowe i bez zanieczyszczeń, bo ślimaki żerują tylko w czystych miejscach.
W tym roku do zabawy w Dzień Ślimaka przystąpiło sześć restauracji z trzech województw: śląskiego, małopolskiego i mazowieckiego.
Na Dzień Ślimaka – 24 maja – restauracje przygotowały specjalne menu składające się z kilku dań z ślimakiem w roli głównej. "Karta ślimakowa" wystartowała najwcześniej w Hotelu Jan III Sobieski w Warszawie, a w pozostałych miejscach w Dzień Ślimaka, czyli 24 maja i pozostawała w menu przynajmniej przez tydzień, zachęcając wszystkich smakoszy i eksperymentatorów.
Był to prawdziwy popis kulinarnej fantazji Szefów Kuchni. Dowodem nieskończonych możliwości wykorzystania ślimaków w kuchni jest fakt, że ani jedno danie się nie powtórzyło, choć Szefowie Kuchni nie konsultowali ich ze sobą.
Restauracje biorące udział w imprezie:
W Warszawie:- Restauracja Hotelu Jan III Sobieski - Robert Sowa
- Restauracja Prowansja - Krzysztof Kassenberg
i Szef Kuchni - Piotr Piasecki
- Restauracja Montmartre - Renata Bukowska
- Noma Residence Promnice - Mirosław Drewniak
i Zdobywca Pucharu Kulinarnego - Marcin Walasek
- Hotel Belweder z Ustronia - Wiesław Bober
- Hotel Copernicus - Szefem Kuchni - Marcin Filipkiewicz
Dzień ślimaka wymyśliła w Polsce i zorganizowała firma Ślimaki PL – wyłączny dystrybutor ślimaków burgundzkich w puszce Grandjean w Polsce.
W przyszłym roku firma Ślimaki.PL planuje zorganizowanie Dnia Ślimaka z jeszcze większym rozmachem. „Z pewnością zorganizujemy imprezę z konkursem dań ze ślimaków, ponieważ fantazyjne pomysły Szefów Kuchni na ślimacze dania zaskoczyły i zachwyciły nas już w tym roku” – mówi Zbigniew Glanas Właściciel firmy Ślimaki.PL. Firma ma nadzieję, że dzięki tej akcji ślimaki będą nie tylko wywożone z Polski, ale również wrócą do nas w większej ilości niż dotychczas.
Jeżeli są Państwo zainteresowani szczegółami, rozmowami z szefami kuchni, itd., bardzo prosimy o kontakt.
Ślimaki PL
40-035 Katowice
ul. Plebiscytowa 1
e-mail: info@slimaki.com.pl
www.slimaki.com.pl
|
Ślimak ogrodowy ewoluował z morskiego 600 milionów lat temu
Niektóre ślimaki żyją nawet do 15 lat
Ślimaki nie słyszą, a zmysł wzroku mają bardzo słaby. Szukając jedzenia kierują się głównie zmysłem dotyku i powonienia
Ślimaki ogrodowe oddychają płucami
Masa mózgu ślimaka stanowi około 0,015 % masy jego ciała
Ślimaki są rozdzielnopłciowe lub dwupłciowe, ale zawsze łączą się w pary
Rekordy zjadania ślimaków padają we Francji – zjada się 30.000 ton rocznie
Ślimaki mają właściwości afrodyzjaka
Ślimak burgundzki od pewnego czasu pochodzi z Polski, Węgier, Czech i Rumunii
Mięso ślimaków jest lekarstwem na wszelkie bóle żołądka, starożytni Rzymianie wykorzystywali mięso ślimaków do leczenia oparzeń
W Polsce występuje 229 gatunków ślimaków
W naszym klimacie ślimaki te spotyka się od marca do października. Zimę "przesypiają" w kryjówkach pod kamieniami lub w starych pniakach.
Seria 41 przewierconych muszli ślimaków odnaleziona w południowoafrykańskiej jaskini Blombos to, zdaniem archeologów, najstarsza biżuteria, jaką do tej pory odnaleziono
Wszystkie ślimaki świata mają z reguły muszle skręcone w prawo. Zdarzają się jednak wyjątki - w Indiach ślimaki o muszli skręconej w lewo uważa się za święte
Muszle niektórych gatunków ślimaków służyły kiedyś jako monety w handlu między ludnością zamieszkującą obszary nad Oceanem Indyjskim
Kilka lat temu ślimaki wstrzymały ruch lotniczy w Nicei. Setki tysięcy ślimaków, które wypełzły na płytę lotniska w Nicei sprawiły, że przez pięć godzin jeden z dwóch pasów startowych nie przyjmował samolotów. Plagę ślimaków wykryto podczas rutynowej kontroli pasa. Najprawdopodobniej mięczaki przedostały się w nocy na betonową nawierzchnię, uciekając przed ulewnym deszczem. Ślimaczy śluz, którym pokryty był trzykilometrowy pas, uniemożliwiał starty i lądowania. Nieproszonych gości pozamiatano, a pas umyto. Zebrano wtedy pięć metrów sześciennych ślimaków.
W Wielkiej Brytanii oprócz Dnia Ślimaka obchodzi się też dzień ziemniaka, festiwal szpinaku, dzień kawioru i wiele innych tak zwanych ‘food holidays’
Times podał, że w tym roku brytyjska sieć restauracji Café Rouge i Bella Italia zamówiła 25 000 ślimaków na Dzień Ślimaka 24 maja.