III Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej
Edycja Wielkanocna


Zobaczcie Państwo

O festiwalu + Galeria Stołów

Ekipy konkursowe i Jury

Sponsorzy wokół Konkursu

Gala i Nagrody

W Ogólnopolskim Festiwalu Kuchni Dworskiej wzięły udział reprezentacje obiektów zabytkowych, w których kreowana jest polska tradycja kulinarna. Edycja Wielkanocna Festiwalu jest imprezą cykliczną, odbywającą się corocznie w Baranowie Sandomierskim. Cały Festiwal służy równoczesnej promocji obiektów gastronomicznych związanych z kulturą dworską, kreowaniu nowej polskiej kuchni, w której wartością jest wykorzystywanie regionalnych produktów i przepisów utożsamianych zarówno z konkretnym obiektem jak i autorem.



Do współpracy w tym przedsięwzięciu zaproszono w tym roku Klub Szefów Kuchni oraz Polskie Zrzeszenie Hoteli.

Pokaz ma na celu powrót do tradycji i wykwintności dań szlachecko - magnackich związanych ściśle z obchodami Świąt Wielkanocnych. Proponowane dania były zaprezentowane na zaaranżowanym według własnego pomysłu bufecie, nawiązując do tradycji kuchni dworskiej - postawiono wymóg: minimum 60 porcji. Ekipy uczestniczące w pokazie przywiozły częściowo gotowe dania, korzystały też z zaplecza kuchennego w Zamku i Hotelu Zamkowym, w celu wykończenia i dekoracji potraw. Każda ekipa miała obowiązek przedstawić do oceny Jury, spośród eksponowanych potraw danie, które jest specjalnością danego obiektu - dania te przygotowane były na miejscu, a czas na przygotowanie i wydanie dania od momentu wejścia na kuchnie nie przekraczał 90 min. Ekipy konkursowe walczyły w godzinach rannych. Zapraszamy do obejrzenia osobnej galerii zdjęć z tych zmagań.

Hotel w Baranowie Sandomierskim zapewniał podczas trwania konkursu nieodpłatnie noclegi i wyżywienie dla ekip uczestniczących (2 osoby) w festiwalu oraz Jurorów. Festiwal zakończony został uroczystą Galą Diner o godzinie 18-tej, na której zostały ogłoszone wyniki i wręczone nagrody. Poprowadził ją związany od poczatku z Festiwalem Jacek Lenartowicz, a niezapomnianych wrażeń artystycznych dostarczył Gościom Kabaret „PAKA”.

Festiwal odbywa się corocznie przed Świętami Wielkanocnymi. Ekipa Zamku w Baranowie Sandomierskim nie bierze udziału w konkursie - wystawia bufet honorowy.

Organizatorem Festiwalu jest Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie Sandomierski Oddział ARP S.A. w Warszawie


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.