Wręczenie Oskarów Kulinarnych 2004


W sobotę 27 marca, podczas uroczystej gali w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie wręczono tegoroczne statuetki. Oskary Kulinarne są nagrodą środowiskową: to dziennikarze, publicyści i osoby zajmujące się zawodowo tematyką kulinarną układają listę nominowanych, a w następującym po tym głosowaniu wybierają laureatów nagrody. Ideą nagrody jest uhonorowanie tych, którzy w szczególnym stopniu przyczyniają się do ożywienie polskiego życia kulinarnego, wywierając wpływ na kulinarną wyobraźnię Polaków. Nagrody przyznane zostały po raz pierwszy w kwietniu 2003 roku. W pierwszej edycji konkursu oskarowe statuetki były przyznawane w 3 kategoriach. W tym roku konkurs się rozrósł i twórcy życia kulinarnego rywalizowali w 4 kategoriach:

Osobowość kulinarna - kandydatami do tej nagrody były osoby kojarzone ze sztuką i kulturą kulinarną, których działalność przyczynia się do wzrostu społecznego zainteresowania tymi dziedzinami, jest inspiracją do kulinarnych poszukiwań, eksperymentów i czerpania radości z jedzenia.

Statuetkę w kategorii osobowość kulinarna otrzymał Robert Sowa.


Inicjatywa kulinarna - nagroda dla działań, które w interesujący sposób stymulują rozwój życia kulinarnego, przekazują informacje przyczyniające się do wzrostu zainteresowania sztuką i kulturą kulinarną.

W tej kategorii Statuetkę Oskara przyznano konkursowi „Polskie danie dla Europy”, którego pomysłodawcą była Fundacja Unia&Polska

Publikacja prasowa - którą może być np. stała rubryka kulinarna w piśmie lub cykl artykułów, które zyskały szczególne uznanie w oczach czytelników, dostarczając bieżących informacji o trendach w kuchni i gastronomii.

W II Edycji Gali, ze względu na równą liczbę otrzymanych głosów, przyznano dwie nagrody: dla działu kulinarnego Elle prowadzonego przez Tessę Capponi-Borawską oraz rubryki „Kuchnia artystyczna” Marty Gessler w magazynie „Wysokie Obcasy”.


Książka kulinarna - nagroda dla najciekawszej pozycji wydawniczej, obejmująca zarówno książki kucharskie, jak i książki traktujące o obyczajach związanych z jedzeniem i gotowaniem oraz literaturę piękną.

Podczas tej edycji konkursu Statuetkę przyznano książce „Dialogi języka z podniebieniem” Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza. Ze względu na niewielką różnicę głosów Kapituła nagrody postanowiła przyznać drugą statuetkę w tej kategorii książce „Dzieje smaku” - Ludwika Stommy.


Część gości sugerowała, aby wyrównać szanse wszystkich nominowanych, wyodrębniając specjalną kategorię „Makłowicz & Bikont”, którzy nominowani są już tradycyjnie w kilku kategoriach i zawsze zbierają niebagatelną liczbę głosów. Jednak póki co Kapituła zdecydowała, że w przyszłym roku pojawi się co prawda nowa kategoria, ale będzie to - Telewizyjny Program Kulinarny.

Zwycięzcy uhonorowani specjalnie zaprojektowanymi na tę okazję statuetkami z brązu automatycznie powoływani są w skład Kapituły, która będzie decydować o przyznaniu nagród w przyszłych latach.

Statuetki wręczał Marek Kopyto reprezentujący fundatora statuetek i głównego sponsora całej imprezy markę KNORR.

Specjalny bufet, w formie smakowo-tematycznych stacji, przygotował Klub Szefów Kuchni.

Więcej informacji:
Wytwórnia PR
Paweł Bernat, Joanna Kowalczuk
ul. Dobra 89a/9, 00-305 Warszawa
tel. (22) 826 12 45, fax (22) 828 59 23, kom. 0 502 592 400
e-mail: bernat@wytwornia.pl, kowalczuk@wytwornia.pl

Zobaczcie Państwo

Gala Konkursowa

Lista Nominowanych


Zobaczcie Państwo

Gala Konkursowa

Lista Nominowanych

  1. Osobowość Kulinarna

    • Kurt Scheller

    • Robert Sowa

    • Robert Makłowicz

    • Magda Gessler


  2. Inicjatywa Kulinarna

    • Rarytas Roku
    - plebiscyt czytelników magazynu „Moje Gotowanie” na produkt spożywczy roku
    • Klub Szefów Kuchni
    - organizator imprez kulinarnych i promotor polskiej sztuki kulinarnej w kraju i zagranicą
    • Europa od kuchni
    - Wielkie Gotowanie magazynu „Moje Gotowanie” i Lata z Radiem
    • Polskie danie dla Europy
    - konkurs promujący polską kuchnię i polskich kucharzy
  3. Publikacja Kulinarna

    • rubryka Tessy Capponi Borawskiej w Elle

    • rubryka Roberta Sowy „Gotuj z nami. Danie na weekend” w Fakcie

    • rubryka Marty Gessler w "Wysokich Obcasach" (GW)

    • rubryka Macieja Nowaka „Warszawa pełną gębą” w "Co jest grane" (GW)

    • rubryki kulinarne w City Magazine


  4. Książka Kulinarna

    • Roman Czejarek
      „Wielkie gotowanie. Lato z radiem od kuchni”
      G+J, styczeń 2003

    • Piotr Bikont, Robert Makłowicz
      „Dialogi języka z podniebieniem. Książka kucharska”
      Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2003

    • Ludwik Stomma
      „Dzieje smaku”
      Sens, 2003

    • Beata Pawlikowska i słuchacze Radia Zet
      „Nasze Przysmaki”
      Wiedza i Życie, 2003

    • Hanna Szymanderska
      „Kuchnia pachnąca przyprawami”,
      Świat Książki, 2003

    • Jose’ Carreras
      „Kuchnia Jose’ Carrerasa”
      Muza, październik 2003

    • Felipe Fernandez-Armesto
      „Wokół tysiąca stołów, czyli historia jedzenia”
      Twój Styl 2003

    • Kurt Scheller
      „Akademia Kurta Schellera – Przepisy na Boże Narodzenie”
      Prószyński Media, 2003


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.