LOKALIZACJA
OBIEKTY
WOJEWODZTWA
Wręczenie Oskarów Kulinarnych 2004
W sobotę 27 marca, podczas uroczystej gali w hotelu Jan III Sobieski w Warszawie wręczono tegoroczne statuetki. Oskary Kulinarne są nagrodą środowiskową: to dziennikarze, publicyści i osoby zajmujące się zawodowo tematyką kulinarną układają listę nominowanych, a w następującym po tym głosowaniu wybierają laureatów nagrody. Ideą nagrody jest uhonorowanie tych, którzy w szczególnym stopniu przyczyniają się do ożywienie polskiego życia kulinarnego, wywierając wpływ na kulinarną wyobraźnię Polaków. Nagrody przyznane zostały po raz pierwszy w kwietniu 2003 roku. W pierwszej edycji konkursu oskarowe statuetki były przyznawane w 3 kategoriach. W tym roku konkurs się rozrósł i twórcy życia kulinarnego rywalizowali w 4 kategoriach:
Inicjatywa kulinarna - nagroda dla działań, które w interesujący sposób stymulują rozwój życia kulinarnego, przekazują informacje przyczyniające się do wzrostu zainteresowania sztuką i kulturą kulinarną. W tej kategorii Statuetkę Oskara przyznano konkursowi „Polskie danie dla Europy”, którego pomysłodawcą była Fundacja Unia&Polska Publikacja prasowa - którą może być np. stała rubryka kulinarna w piśmie lub cykl artykułów, które zyskały szczególne uznanie w oczach czytelników, dostarczając bieżących informacji o trendach w kuchni i gastronomii. W II Edycji Gali, ze względu na równą liczbę otrzymanych głosów, przyznano dwie nagrody: dla działu kulinarnego Elle prowadzonego przez Tessę Capponi-Borawską oraz rubryki „Kuchnia artystyczna” Marty Gessler w magazynie „Wysokie Obcasy”. Książka kulinarna - nagroda dla najciekawszej pozycji wydawniczej, obejmująca zarówno książki kucharskie, jak i książki traktujące o obyczajach związanych z jedzeniem i gotowaniem oraz literaturę piękną. Podczas tej edycji konkursu Statuetkę przyznano książce „Dialogi języka z podniebieniem” Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza. Ze względu na niewielką różnicę głosów Kapituła nagrody postanowiła przyznać drugą statuetkę w tej kategorii książce „Dzieje smaku” - Ludwika Stommy. Część gości sugerowała, aby wyrównać szanse wszystkich nominowanych, wyodrębniając specjalną kategorię „Makłowicz & Bikont”, którzy nominowani są już tradycyjnie w kilku kategoriach i zawsze zbierają niebagatelną liczbę głosów. Jednak póki co Kapituła zdecydowała, że w przyszłym roku pojawi się co prawda nowa kategoria, ale będzie to - Telewizyjny Program Kulinarny. Zwycięzcy uhonorowani specjalnie zaprojektowanymi na tę okazję statuetkami z brązu automatycznie powoływani są w skład Kapituły, która będzie decydować o przyznaniu nagród w przyszłych latach. Statuetki wręczał Marek Kopyto reprezentujący fundatora statuetek i głównego sponsora całej imprezy markę KNORR. Specjalny bufet, w formie smakowo-tematycznych stacji, przygotował Klub Szefów Kuchni. Więcej informacji:
|
|
|
- Osobowość Kulinarna
- Kurt Scheller
- Robert Sowa
- Robert Makłowicz
- Magda Gessler
- Kurt Scheller
- Inicjatywa Kulinarna
- Rarytas Roku
- plebiscyt czytelników magazynu „Moje Gotowanie” na produkt spożywczy roku - Klub Szefów Kuchni
- organizator imprez kulinarnych i promotor polskiej sztuki kulinarnej w kraju i zagranicą - Europa od kuchni
- Wielkie Gotowanie magazynu „Moje Gotowanie” i Lata z Radiem - Polskie danie dla Europy
- konkurs promujący polską kuchnię i polskich kucharzy - Publikacja Kulinarna
- rubryka Tessy Capponi Borawskiej w Elle
- rubryka Roberta Sowy „Gotuj z nami. Danie na weekend” w Fakcie
- rubryka Marty Gessler w "Wysokich Obcasach" (GW)
- rubryka Macieja Nowaka „Warszawa pełną gębą” w "Co jest grane" (GW)
- rubryki kulinarne w City Magazine
- rubryka Tessy Capponi Borawskiej w Elle
- Książka Kulinarna
- Roman Czejarek
„Wielkie gotowanie. Lato z radiem od kuchni”
G+J, styczeń 2003
- Piotr Bikont, Robert Makłowicz
„Dialogi języka z podniebieniem. Książka kucharska”
Społeczny Instytut Wydawniczy Znak, 2003
- Ludwik Stomma
„Dzieje smaku”
Sens, 2003
- Beata Pawlikowska i słuchacze Radia Zet
„Nasze Przysmaki”
Wiedza i Życie, 2003
- Hanna Szymanderska
„Kuchnia pachnąca przyprawami”,
Świat Książki, 2003
- Jose’ Carreras
„Kuchnia Jose’ Carrerasa”
Muza, październik 2003
- Felipe Fernandez-Armesto
„Wokół tysiąca stołów, czyli historia jedzenia”
Twój Styl 2003
- Kurt Scheller
„Akademia Kurta Schellera – Przepisy na Boże Narodzenie”
Prószyński Media, 2003
- Roman Czejarek