Konkurs "l´Art de la cuisine Martell" 2004


Zobaczcie Państwo

Podsumowanie konkursu

Uczestnicy Jury

Prezentacja sponsorów

Ekipy i potrawy

Zmagania konkursowe


Jurata , 25 stycznia 2004 r.

Wspaniały serdeczny klimat organizatorów, zimowa urocza sceneria przywitała w Juracie uczestników weekendu kulinarnego połączonego z konkursem "l´Art de la cuisine Martell" 2004.

Organizatorami byli: Hotel "Bryza" Jurata, Hotel "Neptun" Jurata, Klub Szefów Kuchni i Komisja Gastronomiczna Polskiego Zrzeszenia Hoteli.

Zgodnie z regulaminem konkursu każda ekipa musiała wykonać dowolną potrawę z użyciem następujących produktów: krewetek i koniaku "Martell" w formie dania głównego dla 6 osób, podaną wyłącznie na talerzach.

Według oceny Jury technicznego :

I miejsce
Krystian Kuciński, Remigiusz Łepek
Hotele Warszawskie Syrena (406 pkt.)

II miejsce
Piotr Brzozowski, Adam Trochimowicz
Hotel "Radisson" SAS Wrocław (404 pkt.)

III miejsce
Artur Woszczyński, Artur Prątnicki
Hotel "Jan III Sobieski" Warszawa (397 pkt.)

Jury degustacyjnemu najbardziej smakowały potrawy:

I miejsce
Damian Kluszczyk, Marcin Stelmaszyk
Hotel "Bryza" Jurata ( 300 pkt. )

II miejsce
Artur Woszczyński, Artur Prątnicki
Hotel "Jan III Sobieski" Warszawa (288 pkt.)

III miejsce
Grzegorz Lelek, Damian Kalisz
Hotel "Belvedere" Zakopane (259 pkt.)

Uhonorowany również został specjalną nagrodą najmłodszy uczestnik: Michał Kustra.

Podczas kulinarnego weekendu nie tylko można było podziwiać zmagania kucharzy ale także pokazy sztucznych ogni, czy pokaz barmański mistrza Polski we free - style Damiana Sobczaka.

Niesamowitym przeżyciem i wielką frajdą dla uczestników z pewnością były przejażdżki po plaży Volkswagenem Touareg (5 litrowy diesel, 313 KM), zagwarantowała to Łódzka firma VW - Bursiak.

Świetność imprezy podkreślały znane postacie telewizyjne w osobie Zygmunta Chajzera i Krzysztofa Skiby, których to dowcip i konferansjerka zachwycały i bawiły tak licznie przybyłych uczestników.

Wielkie brawa i gratulacje należą się wszystkim, którzy zaangażowali się w to wydarzenie. Szczególne wyróżnienie i podziękowania należą się dyrektorowi Hotelu Bryza Michałowi Barczakowi oraz dyrektorowi Hotelu Neptun Adamowi Krupie za tak wspaniałą polską gościnność. Podziękowania dla Sponsorów.

Osobne podziękowania przysługują bez wątpienia Marcinowi Budynkowi - szefowi kuchni - dyrektorowi gastronomii w jednej osobie, który zadbał o wszystko tak, by nikomu niczego nie brakowało.

Podczas przebiegu konkursu odbywały się pokazy kulinarne przeprowadzone przez znanych wszystkim kuchmistrzów;
Jacek Szczepański - Struś Polski i Sum Afrykański
Marcin Czernielewski - Bonduelle i Wilbo
Marek Widomski - Oerlemans
Marcin Budynek - B&K Centrum Mięsne

Patronat medialny nad imprezą był objęty przez
Przegląd Gastronomiczny, Przy Stoliku, Papaja.pl


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.