Zimowa Karta w Promnicach


3 grudnia 2003 roku miała miejsce prezentacja nowej Zimowej Karty Dań restauracji hotelu Noma Residence w Promnicach. Spotkanie prowadził Maciej Kuroń oraz Mirosław Drewniak - Szef Kuchni w Promnicach.

W nowej karcie, oprócz tradycyjnych dań myśliwskich i staropolskich, znalazło się też wiele potraw rodem z krajów śródziemnomorskich. Dla odwiedzających restaurację gości przygotowane zostały m.in. Zestawy Obiadowe: z potrawami włoskimi oraz drugi z potrawami francuskimi. Jako prawdziwą nowość, nie tylko w kuchni promnickiej, należy wymienić Zestaw bez soli i tłuszczu. Obecny na spotkaniu Maciej Kuroń polecał szczególnie potrawkę z grasicy cielęcej "To majstersztyk !" przyrządzanej w wyjątkowy sposób przez Mirosława Drewniaka. "Bez blanszowania i moczenia. Przeciętą grasicę wrzucamy na patelnię. W efekcie tego niepotrzebne błony się kurczą i znikają".



Już niedługo nasi goście będą mogli spróbować swoich sił w gotowaniu. Początkowo w wybrane dni niektóre dania będą przyrządzane przez naszych kucharzy w obecności gości. Co więcej, "odważni goście" będą mogli spróbować przygotować sobie danie pod okiem doświadczonego kucharza.

W trakcie spotkania zdobywcy Kulinarnego Pucharu Polski (Poznań) oraz tytułu Profesjonalista Roku (Zakopane) - Marcin Walasek i Łukasz Kozioł przygotowali schab z dzika zawinięty w comber jagnięcy z ziemniaczanym grzybkiem z sosem ostrężynowym (jedno z dań z konkursu poznańskiego). Zaproszeni goście mieli okazję spróbować dania, które dało im zwycięstwo w Zakopanem - frykas wieprzowy z combrem z sarny z ziemniakami w cieście francuskim z sosem żurawinowym.



Oprócz nagród kulinarnych w tym roku obiekt w Promnicach został nagrodzony Diamentową Malwą. Przy okazji poinformowano zebranych także o planach wdrożenia programu HACCP w Promnicach. Jest to bardzo duże wyzwanie, jeśli weźmie się pod uwagę specyfikę zabytkowego XIX-wiecznego obiektu. Realizacja tego zadania powinna nastąpić w trakcie 2004 roku. W naszym hotelu wyznaczamy trendy nie tylko w zakresie kreowania nowych trendów kulinarnych.

Dbamy nie tylko o rozwój zawodowy swoich pracowników. Współpracujemy również z innymi obiektami hotelarsko-gastronomicznymi. Przykładem tego była obecność Pana Arkadiusza Urbańskiego - Szefa Kuchni hotelu Bartan z Gdańska, który przez kilka tygodni poznawał metody pracy kucharzy w Promnicach. Tego typu wymiany kadr odbywają się regularnie, szczególnie w ramach programu marketingowego Polish Prestige Hotels & Resorts (w programie funkcjonuje obecnie około 30 wyselekcjonowanych obiektów z całej Polski).

Na zaproszenie Mirosława Drewniaka na spotkanie przybyli również: Wiesław Bober - Szef Kuchni hotelu Belveder w Ustroniu oraz Wiesław Ambros - Szef Kuchni restauracji w hotelu Orzeł Biały w Szczyrku . Ich obecność była potwierdzeniem tego, że w warunkach permanentnej walki o klienta jest jeszcze miejsce na integrowanie świata kucharzy. I takim miejscem są właśnie Promnice - wyjątkowe miejsce, wyjątkowi ludzie, nowe trendy.

Marcin Cebula
Z-ca Dyrektora Hotelu
Noma Residence Promnice


HOTEL
43-210 Promnice
tel. (032) 219 46 78
fax. (032) 219 40 63
e-mail: hotel@promnice.com.pl
www: www.promnice.com.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.