LOKALIZACJA
OBIEKTY
WOJEWODZTWA
Warszawskie restauracje serwują wina z polskich winnic
Jeszcze do niedawna wina z polskich winnic znane były przede wszystkim znawcom regionalnych smaków. Dziś coraz więcej restauracji ma je w swoich kartach.
W restauracjach: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i w Bazyliszku od kilku miesięcy trwa festiwal polskich win. Najpierw goście rozkoszowali się winami z Winnicy Turnau, teraz mogą degustować najwyższej jakości wina Saint Vincent z Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu oraz krakowskiej winnicy Srebrna Góra.
W restauracjach: St Antonio, Der Elefant, Podwale 25 Kompania Piwna, U Szwejka i w Bazyliszku od kilku miesięcy trwa festiwal polskich win. Najpierw goście rozkoszowali się winami z Winnicy Turnau, teraz mogą degustować najwyższej jakości wina Saint Vincent z Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu oraz krakowskiej winnicy Srebrna Góra.
– Polskie wina cieszą się dużym zainteresowaniem naszych gości, którzy są ciekawi smaków, ale również miejsc, z których pochodzą. Nasi kelnerzy nie tylko dopasowują je do serwowanych potraw, ale również opowiadają o winnicach, gdzie zostały wyprodukowane. Chcemy, aby polskie wina zdobywały jak największą popularność, bo są naprawdę dobre – mówi Agata Melnyk, menedżerka znajdującej się w Ogrodzie Saskim restauracji St Antonio.
Z winnicy Saint Vincent w restauracjach serwowane są wina białe: Muscat Ottonel (aromat jabłka, brzoskwini, moreli, kwiatów akcji, jaśminu i drzew owocowych), Riesling (aromat zielonego i żółtego jabłka, gruszki, trawy, mokrych kamieni), oraz wina czerwone: Cuvee Jutrzenka (aromat dojrzałych owoców leśnych, śliwek i czarnych wiśni) i Pinot Noir (aromat truskawki z szypułką, runo leśne, chrupkie czerwone owoce). Z winnicy położonej u stóp klasztoru O.O Kamedułów na krakowskich Bielanach pochodzi białe wytrawne wino Cuvee Blanc (aromat cytrusów, brzoskwinie, morele) i Gewurztraminer (owoc liczi, płatki róży, mango, brzoskwinia, morela) oraz czerwone wytrawne Regent (czerwona porzeczka, malina, czereśnia).
Z winnicy Saint Vincent w restauracjach serwowane są wina białe: Muscat Ottonel (aromat jabłka, brzoskwini, moreli, kwiatów akcji, jaśminu i drzew owocowych), Riesling (aromat zielonego i żółtego jabłka, gruszki, trawy, mokrych kamieni), oraz wina czerwone: Cuvee Jutrzenka (aromat dojrzałych owoców leśnych, śliwek i czarnych wiśni) i Pinot Noir (aromat truskawki z szypułką, runo leśne, chrupkie czerwone owoce). Z winnicy położonej u stóp klasztoru O.O Kamedułów na krakowskich Bielanach pochodzi białe wytrawne wino Cuvee Blanc (aromat cytrusów, brzoskwinie, morele) i Gewurztraminer (owoc liczi, płatki róży, mango, brzoskwinia, morela) oraz czerwone wytrawne Regent (czerwona porzeczka, malina, czereśnia).
– Goście St Antonio lubią rozkoszować się smakiem wybornych win, dlatego teraz gdy w karcie pojawiały się nowe, zapraszamy do ich spróbowana – dodaje menedżerka restauracji.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.