LOKALIZACJA
OBIEKTY
WOJEWODZTWA
Rekomendacja SLOW FOOD dla Albertiny
Albertina w Krakowie osiąga kolejne, wysoko stawiane cele. Tylko w ciągu ostatnich kilku miesięcy restauracja, serwująca menu typu fine dining, wprowadziła na rynek własne wino Albertina Chardonnay. Została wyróżniona przez Przewodnik Gault & Millau 2018 dwoma czapkami kucharskimi. Otrzymała prestiżową rekomendację FORBES Travel, a szef kuchni Grzegorz Fic dołączył do wąskiego grona członków Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Kolejnym, bardzo prestiżowym sukcesem całego zespołu pracowników jest przyjęcie Albertiny do elitarnego grona restauracji z rekomendacją SLOW FOOD.
Stałych gości Albertiny najpewniej nie zaskoczy fakt, że obrany przez właścicieli kierunek został dostrzeżony i doceniony przez organizację SLOW FOOD POLSKA. Karta menu budowana jest tu bowiem w oparciu o świeże, sezonowe produkty, dostarczane przez zaprzyjaźnionych, niedużych dostawców, a w restauracji od początku kultywuje się przyjemność jedzenia w połączeniu ze świadomie sparowanym winem.
Stałych gości Albertiny najpewniej nie zaskoczy fakt, że obrany przez właścicieli kierunek został dostrzeżony i doceniony przez organizację SLOW FOOD POLSKA. Karta menu budowana jest tu bowiem w oparciu o świeże, sezonowe produkty, dostarczane przez zaprzyjaźnionych, niedużych dostawców, a w restauracji od początku kultywuje się przyjemność jedzenia w połączeniu ze świadomie sparowanym winem.
– Otrzymana z rąk prezesa Slow Food Polska, pana Jacka Szklarka, rekomendacja SLOW FOOD jest bezdyskusyjnie ogromnym wyróżnieniem dla naszej restauracji. Podziękowania w szczególności należą się całemu zespołu, ponieważ nie jest tajemnicą, że przyjęcie do tak zacnego grona jest głównie ich zasługą - podsumowuje właścicielka lokalu Barbara Zamorska.
Warto zaznaczyć, że otrzymanie tej rekomendacji poprzedzone jest audytem, przeprowadzanym we wstępnej fazie incognito, a następnie podczas otwartej degustacji, w której biorą udział autorytety kulinarne z całego kraju. Odznaczenie znakiem ślimaka, który widnieje w logo SLOW FOOD jest zatem przypieczętowaniem bardzo wnikliwie przeprowadzonej weryfikacji. Tym bardziej Albertinie i całemu jej zespołowi należą się zasłużone słowa uznania.
Dominikańska 3 w Krakowie to z całą pewnością dobry adres dla wszystkich ceniących sobie ideę SLOW FOODU. Opiera się ona statusowo na ochronie prawa do smaku, co w praktyce oznacza, że oferowane przez nominowaną restaurację dania powinny być przygotowywane w oparciu o sezonowe, dostępne w najbliżej okolicy produkty.
Dominikańska 3 w Krakowie to z całą pewnością dobry adres dla wszystkich ceniących sobie ideę SLOW FOODU. Opiera się ona statusowo na ochronie prawa do smaku, co w praktyce oznacza, że oferowane przez nominowaną restaurację dania powinny być przygotowywane w oparciu o sezonowe, dostępne w najbliżej okolicy produkty.
– Praca nad naszą kartą menu skupia się na zapewnieniu maksymalnej różnorodności tak w kwestii doboru warzyw, owoców, grzybów i innych darów lasu, ryb oraz mięs włącznie z dziczyzną, a następnie takie ich zestawianie, by nasi goście czerpali ogromną przyjemność z poznawania nowych smaków. Razem z moim zespołem pracujemy nad tym kulinarnym, a momentami wręcz artystycznym procesem kreowania nowych dań – tłumaczy współwłaściciel i jednocześnie szef kuchni Grzegorz Fic. O rekomendacji decyduje jednak naprawdę wiele czynników, wśród których decydentem jest możliwie najczęstsze wykorzystywanie produktów lokalnych. – Małopolska to kraina rozmaitości, z której warto czerpać pełnymi garściami. Lasy dostarczają nam dziczyzny, grzybów, często też aromatycznych, słodkich owoców. Lokalni hodowcy dbają o zdrowe, pełnowartościowe mięso, a rzeki i jeziora imponują bogactwem gatunków ryb. Ekologiczne warzywa i miejscowe owoce mają inny, mniej przemysłowy wygląd, ale smakują tak, że nie mamy wątpliwości z jakimi dostawcami współpracować – tłumaczy właścicielka.
Zgodnie z zasadą SLOW FOODU, w daniach serwowanych w Albertinie dominuje lokalny, niespotykany charakter. Karta menu podąża przy tym za rytmem natury, a bieżącą porę roku można bez wahania określić, przeglądając kolejne pozycje. Wyróżnikiem restauracji i jej znakiem rozpoznawczym jest stosowana zasada food & wine pairingu, dzięki której goście otrzymują informację, jakie wino idealnie komponuje się z wybranym daniem i podkreśla głębię smaku. Lokal posiada też samoobsługową, największą w kraju instalację dyspenserów Enomatic z wyborem aż 32 win, a jesienią swoją premierę miało ich autorskie, wyprodukowane w Winnicy Wieliczka wino ALBERTINA Chardonnay 2016.
– Naszych gości przyjmujemy, jak najlepszych przyjaciół, stąd też czerpiemy z Grzegorzem chęci do opracowywania nowych niespodzianek – mówi właścicielka. O ich kunszcie i finezyjnych pomysłach kulinarnych można przekonać się na przykład podczas festiwalu Fine Dining Week, który organizowany jest przez Restaurant Week. To już czwarta edycja tego festiwalu, a biorące w akcji restauracje zaserwują 5-daniowe menu degustacyjne w wyjątkowej cenie 119,00 zł. Organizator zaprosił grupę starannie wybranych autorskich restauracji, w tym tylko 9 ze stolicy Małopolski. Krakowska Albertina z pewnością zaskoczy nieoczekiwanymi połączeniami smaków i celnie trafioną sugestią wybranego wina, włącznie ze sztandarowym festiwalowym daniem głównym, jakim będzie policzek ze źrebaka w sosie szafranowym oraz deserem nawiązującym do zbliżających się ostatków.
Organizacja SLOW FOOD POLSKA
Organizacja, stojąca na straży smaku, której prezesem i założycielem jest Jacek Szklarek. Albertina jest trzydziestą trzecią restauracją, która otrzymała w Polsce elitarną rekomendację od Slow Food Polska. Wśród głównych założeń organizacji jest działalność edukacyjna, pozwalająca zrozumieć różnicę pomiędzy produktem przemysłowym, a naturalnym w celu podniesienia jego jakości. Zgodnie ze statutem, swoje działania skupia wokół żywności zdrowej, tradycyjnej, sezonowej, charakterystycznej dla danego regionu i niespotykanej w innych miejscach. Propaguje odkrywanie przyjemności z jedzenia różnorodnych produktów, wytworzonych przez niedużych producentów żywności oraz ich ochroną, wspieraniem i promocją.
Fine Dining Week
Festiwal poświęcony najwyższej próby sztuki restauracyjnej. Wydarzenie ma na celu budowanie świadomości wśród Gości czym tak na prawdę jest sztuka restauracyjna. Festiwal jest organizowany cykliczne przez Restaurant Week.
Organizacja SLOW FOOD POLSKA
Organizacja, stojąca na straży smaku, której prezesem i założycielem jest Jacek Szklarek. Albertina jest trzydziestą trzecią restauracją, która otrzymała w Polsce elitarną rekomendację od Slow Food Polska. Wśród głównych założeń organizacji jest działalność edukacyjna, pozwalająca zrozumieć różnicę pomiędzy produktem przemysłowym, a naturalnym w celu podniesienia jego jakości. Zgodnie ze statutem, swoje działania skupia wokół żywności zdrowej, tradycyjnej, sezonowej, charakterystycznej dla danego regionu i niespotykanej w innych miejscach. Propaguje odkrywanie przyjemności z jedzenia różnorodnych produktów, wytworzonych przez niedużych producentów żywności oraz ich ochroną, wspieraniem i promocją.
Fine Dining Week
Festiwal poświęcony najwyższej próby sztuki restauracyjnej. Wydarzenie ma na celu budowanie świadomości wśród Gości czym tak na prawdę jest sztuka restauracyjna. Festiwal jest organizowany cykliczne przez Restaurant Week.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.