Żeby kózki nie skakały,to by ... z nami grillowały !

Przeczytaj także
Gospoda "Pod Koziołkami"
Relacja z Mistrzostw Europy w Grillowaniu






W sobotę 13 lipca 2002r. śledziliśmy kulinarne poczynania dwóch poznańskich koziołków na Mistrzostwach Polski w Grillowaniu w Szklarskiej Porębie. W rolę koziołków wcielili się Małgosia Hoffmann i Jarek Balcerek - kucharze z piwnicy grillowej w Gospodzie "Pod Koziołkami" (restauracja AVANTI) przy Starym Rynku 95 w Poznaniu.


Małgosia i Jarek bronili tytułu Mistrzów Polski w Grillowaniu, który w ubiegłym roku wywalczyli dla Gospody ich koledzy, Błażej Jasiński i Romek Ratajczak. W tym roku lepsi okazali się kucharze z Restauracji „Palmiarnia” z Zielonej Góry, zajmując I miejsce. Koziołki zdobyły jednak wyróżnienie za najlepiej przyrządzoną wieprzowinę. Uznanie Jury zyskała karkówka „Pawie oczko”, położona na grillowanych pomidorach z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną, w cieście ryżowym.

Mistrzostwa odbyły się na polanie u stóp Szrenicy (dolna stacja wyciągu) w sobotę 13 lipca od godz. 13 do 18. Z dostarczonych przez organizatorów mięs (karczku, żeberek, polędwicy wołowej, steków z udźca jagnięcego), ryb (łososia norweskiego) i warzyw 22 ekipy profesjonalistów i amatorów przygotowywały po cztery dania. Pracę finalistów MP w Grillowaniu oceniało 36 sędziów, w tym część tworzyła tzw. blind jury i degustowała potrawy podawane w identycznych naczyniach, w oddzielnym namiocie. Wieczorem przewodniczący jury, Maciej Kuroń ogłosił werdykt. Następnie wystąpił Rudi Schubert.


Kucharze z Gospody „Pod Koziołkami” broniąc tytułu Mistrzów Polski w Grillowaniu 2001 podali:

  • Łososia pieczonego w boczku z piramidką z tatara i salsą z papryki
  • Karkówkę „Pawie oczko”, położoną na grillowanych pomidorach z młodymi ziemniakami i kapustą zasmażaną, w cieście ryżowym
  • Marynowany udziec z jagnięcia przekładany tortillą, bakłażanem i pieczarkami z pomidorem czosnkowym i sosem jogurtowym
  • Polędwicę wołową, napełnianą serem gorgonzola oraz kurkami i bekonem, zawiniętymi w kapustę włoską, podawaną z paluszkiem serowym i jarzynami sezonowymi


Warto dodać, że Błażej Jasiński i Romek Ratajczak - Mistrzowie Polski w Grillowaniu 2001 w tym roku wraz z drużyną reprezentującą OSSKiC zdobyli 4 złote medale na Mistrzostwach Europy w Grillowaniu. Konkurs odbył się 22 czerwca 2002 r. nad węgierskim Balatonem. Błażej i Romek przygotowali danie w kategorii karkówka.
Zwycięską drużyną, która przybrała trafną nazwę „Polish Barbecue Kings“, trenował i dowodził Kurt Scheller.


Kolejne VIII Mistrzostwa Europy w Grillowaniu w roku 2003
odbędą się w Polsce w Zakopanem.
Z pewnością Kózki zaznaczą w nich swój ślad.


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.