Karczma Pod Blachą ma Aurę



W krakowskiej Karczmie Pod Blachą odbyła się kolejna prezentacja programu „AURA – lokal z dobrą atmosferą”. Program ma zachęcać do poprawy jakości powietrza w restauracjach, pubach i hotelach.

Restauracja nie została wybrana przypadkiem – działa w niej – zainstalowany przez właściciela, Tomasza Tylkę – nowoczesny system wentylacji.

- Widocznie się sprawdza. Siedzimy w starej przedwojennej karczmie od dłuższego czasu, Państwo palą, a dymu nie czuć – żartował Roman Konik, prezes Polskiej Izby Gospodarczej Restauratorów i Hotelarzy.

Program sponsorowany jest przez firmę Phillip Morris Polska, a patronują mu znaczące stowarzyszenia branżowe. Polskie Zrzeszenie Hoteli, Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy, Polskie Zrzeszenie Inżynierów i Techników Sanitarnych oraz Wielkopolska Izba Gastronomii.

„AURA – lokal z dobrą atmosferą” kusi hasłami: „Świeże powietrze przyciąga klientów”, „Świeżego powietrza wymaga prawo”. Działania mają na celu – poza bardzo wymierną poprawą standardu lokalu – przekonać ustawodawców, że środowisko bez przymusu gotowe jest spełnić normy i nie jest konieczne odgórne zaostrzanie przepisów. Podobna kampania przeprowadzona 4 lata temu w Wielkiej Brytanii, pozwoliła oddalić groźbę całkowitego zakazu palenia w lokalach gastronomicznych.

Instalatorzy centrali wentylacji niemieckiej firmy WOLF na poddaszu Karczmy Pod Blachą

Choć program dopiero raczkuje, pojawili się już pierwsi odważni, którzy zdecydowali się na współdziałanie. Są to zarówno skromniejsze punkty gastronomiczne, jak np. pub Studencki w Krakowie, ale też ekskluzywny Vincent we Wrocławiu czy trudne do wentylacji warszawskie piwnice restauracji U Pana Michała.

Andrzej Godewski z Agencji Gravis PR, koordynującej program, mówiąc o korzyściach płynących ze sprawnie funkcjonującej w lokalu wentylacji wymienił: zwiększenie liczby gości, podniesienie standardu, obniżenie kosztów eksploatacji. Powołując się zarówno na przykłady brytyjskie, gdzie lepsza wentylacja przyczyniła się do zwiększenia sprzedaży posiłków do 50%, drinków o 20%, jak też i bliższej nam Słowacji. U naszych południowych sąsiadów sprzedaż posiłków w dobrze wentylowanych lokalach wzrosła o 14%, drinków – o 4%.

Podobnie może być i w polskich lokalach. Z przeprowadzonych w listopadzie 2001 r. sondaży wynika, że 55% badanych narzeka na duszne powietrze w lokalach, a 36% na brak klimatyzacji. Jedna czwarta badanych deklaruje, że zaprosi rodzinę lub przyjaciół do lokalu, jeżeli będzie w nim klimatyzacja.

W czasie spotkania swoje oferty prezentowały m.in. VBM CLIMA Engineering (urządzenia do centralnej obróbki powietrza), Ventra Clima, Wolf Technika Grzewcza, TRANE Polska.

- To koszt czy inwestycja? – pytali restauratorzy. Wielu restauratorów i hotelarzy na Zachodzie przekonało się, że jednak inwestycja – odpowiada Andrzej Godewski. Informował, że jest możliwość uzyskania precyzyjnych kredytów bankowych oraz rabatów u producentów urządzeń do wentylacji i klimatyzacji.

Dla sceptyków miał też inną dobrą wiadomość: wizyta ekspertów programu „AURA – lokal z dobrą atmosferą” jest bezpłatna. Oceniony przez nich lokal dostaje specjalne naklejki na drzwi i jako członek koalicji zostaje włączony do grona reklamowanych na stronach internetowych AURY.
To też korzyść, i to jaka!

Kolejne spotkania w ramach programu „Aura - lokal z dobrą atmosferą” planowane są na 2002 rok w Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku i Warszawie.

Program „Aura - lokal z dobrą atmosferą” jest realizowany od lutego 2001 r. Patronuje mu koalicja pięciu stowarzyszeń: Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy, Wielkopolska Izba Gastronomii, Polskie Zrzeszenie Hoteli, Polska Korporacja Techniki Sanitarnej Grzewczej Gazowej i Klimatyzacji oraz Polskie Zrzeszenie Inżynierów i Techników Sanitarnych. Partnerami programu są Philip Morris Polska i portal internetowy www.wentylacja.com.pl.


Dodatkowych informacji udziela:
Andrzej Godewski
Gravis PR
tel. (022) 552 70 86, 0605 439 458


Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.