Pokazy mistrzów na zamku w Baranowie

Baranów Sandomierski, 31 stycznia 2002

patrz też: Wywiad z Andrzejem Zającem,
Pełnomocnikiem Zarządu ARP S.A.
d/s Oddziałów w Baranowie i Krasiczynie



Wspaniała atmosfera, wyśmienite potrawy i prawdziwie staropolski klimat. Tak krótko można podsumować spotkanie kulinarne na zamku w Baranowie Sandomierskim z udziałem zwycięzców i organizatorów II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej, które odbyło się 31 stycznia 2002 r. Spotkanie jest owocem znajomości i przyjaźni zawartych podczas konkursu oraz chęci pogłębienia wiedzy na temat wspaniałości kuchni włoskiej – twierdzi Izabela Pawełek z Zamku w Baronowie Sandomierskim.

Imprezę otworzyła konferencja prasowa z udziałem mediów (TVP Rzeszów, Gastrona.pl, Papaja.pl, Radio Rzeszów, Radio Leliwa Tarnobrzeg, Radio Mielec, Dziennik Polski, Tygodnik Nadwiślański, Nowiny, Super Nowości, Sztafeta, Echo Dnia), oraz pokaz gotowania „na żywo” w wykonaniu Giancarlo Russo – szefa kuchni restauracji „Chianti” w Warszawie i zwycięzców II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej panów Marka Łukasiewicza (Zespół Pałacowo-Parkowy w Baranowie Sandomierskim) i Janusza Pyry (Zespół Pałacowo-Parkowy w Krasiczynie).

Luis Levano – Peruwiańczyk przebywający w Polsce od 30 lat, doradca kulinarny firmy „La Exotica” i jeden z głównych organizatorów II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej pochwalił organizację całego konkursu i nowe zasady organizowania następnych, które zostały ustalone przez Polską Radę Kulinarną. Pan Levano podkreślił także sukces zwycięzców na tak prestiżowej imprezie i opowiedział o szczegółach nagrody, którą jest wyjazd panów Łukasiewicza i Pyry do włoskiej siedziby firmy „Barilla”, która była sponsorem II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej.


Na zdjęciu: Marek Łukasiewicz, Janusz Pyra. Luis Levano,
Waldemar Hołówka oraz Giancarlo Russo



Giancarlo Russo, jeden z głównych organizatorów II Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej po raz kolejny potwierdził swoje mistrzostwo przygotowują wyśmienite włoskie dania Salmone Fresco In Aceto Balsamico, Spaghetti Con Broccoli E Alici i Scaloppine Alle Melanzane. Panowie Marek Łukasiewicz i Janusz Pyra popisali się swoimi kucharskimi umiejętnościami prezentując Spaghetti alla trapanese i Cima Ripiena, dania, które przyniosły im zwycięstwo w II Konkursie Włoskiej Sztuki Kulinarnej w Łodzi. Cały proces gotowania można było ze szczegółami obserwować, a kucharze chętnie odpowiadali na pytania nie do końca jednak zdradzając swoje tajemnice.

Po części oficjalnej i „pokazie mistrzów” zebrani goście zasiedli do odbywającej się w każdy czwartek Biesiady Staropolskiej w jednej z komnat restauracji baranowskiego zamku. Serwowano tradycyjne dania kuchni polskiej takie jak smalec ze skwarkami, łazanki z kapustą czy zraz zawijany z kaszą gryczaną. Przerwy między posiłkami umilała orkiestra oraz różnorodne konkursy, podczas których można było przywdziać prawdziwy rycerski hełm lub wcielić się (na chwilę oczywiście), w rolę średniowiecznego kata. Mogę jednak Państwa uspokoić, że głowę można było stracić nie od topora a tylko z nadmiaru wrażeń. Goście, którym za mało było atrakcji, mogli bawić się i tańczyć przy muzyce do późnego wieczora.

Zamek w Baranowie Sandomierskim to nie tylko jeden z najcenniejszych polskich zabytków i perła renesansowej architektury, ale także miejsce niepowtarzalnej atmosfery i wyszukanych rozkoszy kulinarnych. Obok tradycyjnej kuchni polskiej – jak zapewnia Andrzej Zając, wicedyrektor Departamentu Koordynacji i Pełnomocnik Zarządu ARP S.A. ds. Oddziałów w Baranowie Sandomierskim i Krasiczymie - w menu restauracji baranowskiego zamku na stałe pojawią się dania kuchni włoskiej.

Kolejną imprezą organizowana w Zamku w Baranowie jest Ogólnopolski Festiwal Kuchni Dworskiej – I Edycja Dań Wielkanocnych. Więcej na temat tej imprezy mogą państwo znaleźć w tym miejscu.

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.