Restauracja Sankt Petersburg

W maju 2000 r., na Rynku Starego Miasta we Wrocławiu, Ewa Wanat otworzyła restaurację Sankt Petersburg. Jest to jedyna na terenie Dolnego Śląska restauracja oferująca dania kuchni rosyjskiej.
Restauracja składa się z dwóch sal konsumpcyjnych, położonych na dwóch poziomach oraz drink - baru.

Wystrój utrzymany jest w stylu imperialnym, ale z subtelną elegancją, z wieloma gadżetami charakterystycznymi dla okresu carskiej Rosji.
Dotyczy to również karty menu.

Kilka propozycji z bogatej oferty:
  • Śledzie z marynowanymi rodzynkami, kaparami, kiszonymi ogórkami oraz plastrami buraków usmażonych na maśle
  • Grzyby solone w sałatce z pomidorów, jajek, oliwki w sosie ziołowo - musztardowym
  • Kawior podawany na lodzie z dodatkiem cytryny i gorącymi bułeczkami.
Z przystawek gorących warto spróbować: bakłażanów faszerowanych mięsem z kurczakami, jajkiem, kaparami, natką z pietruszki i śmietaną. Kulebiak z rybą i ryżem podawany z sosem ze smardzów.
Zupy to również rosyjska klasyka: ucho - zupa rybna z łososia i pstrąga; szczi z kiszonej kapusty; rosolnik - zupa z kiszonych ogórków z nerką cielęcą.
Z dań głównych warto wspomnieć: pulpety cielęce w sosie z białego wina z ziołowym ryżem, zrazy ze schabu z kiszoną kapustą, cebula i szynka wędzona podane z cukinią smażoną z ziemniakami i sosem ze świeżego majeranku.
Restauracja zapewnia również organizację przyjęć, bankietów, spotkań, a także bogatą ofertę cateringowo - wyjazdową.


Lokal czynny: 12.00 - 24.00
Ilosć miejsc: ok. 80.
Restauracja klimatyzowana.
Kuchnia: potrawy i dania rosyjskie.
Duży wybór alkoholi - / wódki rosyjskie /.

Wrocław, ul. Igielna 14/15
Tel. (071) 341 80 84

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.